Više tužilaštvo obustavilo postupak protiv Siniše Malog

Više tužilaštvo obustavilo postupak protiv Siniše Malog

Nakon godinu dana proveravanja nalaza izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o gradonačelniku Beograda Siniši Malom, Više javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti. Predmet je prosledilo nižem tužilaštvu koje će ispitivati da li je Mali Agenciji prijavio svu imovinu. 

Piše: Bojana Pavlović

U odgovoru koji je ovo tužilaštvo poslalo sajtu „Pištaljka“ navodi se da „ne postoje dokazi koji bi ukazali da se u radnjama gradonačelnika Siniše Malog stiču elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti višeg tužilaštva“.

Dalje navode da postoji sumnja da gradonačelnik nije prijavio svu imovinu, zbog čega je predmet prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu – pošto je to delo u nadležnosti osnovnih tužilaštava.

Predistražni postupak protiv Siniše Malog Više tužilaštvo je pokrenulo nakon što mu je Agencija za borbu protiv korupcije avgusta prošle godine dostavila izveštaj u kome iznosi sumnje da je Mali umešan u više krivičnih dela uključujući i pranje novca.

Agencija je otpočela kontrolu imovine gradonačelnika u oktobru 2015, dva dana nakon što je KRIK objavio priču da je Mali kao direktor dve ofšor firme trgovao nekretninama na bugarskom primorju.

U izveštaju se navodi da je postupak pokrenut „na osnovu informacija objavljenih u sredstvima javnog informisanja, kao i dokumenata koja su objavljena na portalu KRIK“ i iznose detalji o novčanim transakcijama gradonačelnika Beograda za koje se sumnja da su pranje novca. Izveštaj se bavi i njegovom kupovinom nekretnina u Bugarskoj, kao i skrivanjem bankovnih računa.

Agencija je u izveštaju opisala i novčane transakcije Malog za koje se sumnja da su pranje novca, a o kojima je pisao KRIK – Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra. Da je reč o mogućem pranju novca, Agenciju je obavestila banka u kojoj je Mali imao račun.

O sumnjivim poslovima Malog, za KRIK je govorila i njegova supruga Marija Mali koja je navela da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini tako što je navela da je 95.000 evra nepoznatog porekla nasledila od oca. Tokom brakorazvodne parnice, Mali je rekao da školarinu u iznosu od 60.000 evra za troje dece finansiraju njegovi prijatelji iz inostranstva.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je zbog ovih navoda još jedan postupak protiv Malog.

Više o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije pročitajte ovde.

O svim sumnjivim poslovima Siniše Malog, pročitajte u posebnom tekstu

1 Comment

  1. Igorac kaže:

    Ne mozemo im nista iznad zakona su. Tako nam i treba. Sta vredi da vasi novinari istrazuju, dobijaju nagrade za svoj rad, obavestavate javnost (na tome vam hvala), kada tuzilastvo i sudstvo ne radi svoj posao. Jos vas isti taj deo javnosti etiketira kao izdajnike.Odakle vam samo snage? nakon ovako porazavajucih vesti iz tuzilastva. Pu! Saucesnici