Više javno tužilaštvo: Nismo nadležni za slučaj Savamala

Više javno tužilaštvo: Nismo nadležni za slučaj Savamala

Nakon više od godinu dana vođenja predistražnog postupka u vezi sa rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici, Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i dokumentaciju poslalo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Piše: Jelena Radivojević

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas da je nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije koju mu je dostavila policija utvrdilo da se u konkretnom slučaju „eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva“.

Iz ovog tužilaštva su se u oktobru prošle godine žalili kako policija ne postupa po njihovim zahtevima za prikupljanje informacija o ovom slučaju. Policija je izveštaj o prikupljenim obaveštenjima poslala tek 14. juna ove godine, ali on nije dostupan javnosti.

Podsetimo, u izbornoj noći aprila prošle godine u Hercegovačkoj ulici porušeni su bagerima privatni objekti. Maskirane osobe pod fantomkama koje su učestvovale u rušenju su lišavale slobode građane koji su se zatekli na licu mesta.

Građani su zvali policiju, međutim, niko se nije pojavio. Zaštitnik građana tada je obavio kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo sa vrha. On je zatražio da se otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

Od samog početka predistražni postupak je kasnio. Više javno tužilaštvo oglasilo se tek deset dana nakon rušenja kada su saopštili da je prošlo previše vremena da bi uviđaj bio izvršen. Tada je zatražilo od policije da sasluša svedoke i prikupi dokaze, među kojima i snimak rušenja do koga je došao KRIK.

U periodu nakon rušenja u javnosti su kružile kontradiktorne izjave državnih zvaničnika – od toga da grad nije naredio da se objekti sruše, pa do toga da ih je trebalo srušiti jer su u pitanju nelegalne barake.

Premijer Aleksandar Vučić u junu je izjavio da su za rušenje odgovorni najviši organi grada Beograda, ali nije želeo da imenuje osobe koje su naložile i koordinisale rušenje.

Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, rekla je za KRIK da joj se suprug pohvalio kako je učestvovao u rušenju u Savamali. Uradio je to, navodi, da otkloni smetnje izgradnji kapitalnog projekta.

„Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice.“ – rekla je tada u intervjuu.

Marija Mali nikada nije pozvana u tužilaštvo da da izjavu o navodima da je Siniša Mali učestvovao u ovom rušenju.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

Comments are closed.