Veštak: Optuženi za trgovinu drogom bili uračunljivi

Veštak: Optuženi za trgovinu drogom bili uračunljivi

Milovan Tadić (desno)

Na današnjem suđenju Milovanu Tadiću, članu grupe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, optuženom za trgovinu drogom, svedočio je psihijatar Branko Mandić koji je veštačio Tadićevo duševno zdravlje posle hapšenja i utvrdio da je optuženi bio uračunljiv i svestan svojih postupaka.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje je trajalo petnaestak minuta pošto je psihijatar Mandić rekao da ostaje pri onome što je izneo u svom nalazu i mišljenju.

Mandić je istakao da je dvojicu okrivljenih Milovana Tadića i Bojana Živanova pregledao posle hapšenja u avgustu prošle godine kada je utvrdio da su obojica uravnotežene ličnosti i u stanju da upravljaju svojim postupcima. Naveo je da kod njih nisu uočene duševne bolesti niti mentalni poremećaji, kao ni zavisnost od narkotika.

Branilac optuženih Nikola Ristović pitao je psihijatra šta je pregled podrazumevao, pošto su se Tadić i Živanov tada su se branili ćutanjem.

„Razgovarao sam sa njima bez obzira na to što su se branili ćutanjem, kako drugačije“, rekao je Mandić.

On je dodao da je posle ovog pregleda imao uvid u njihove odbrane, ali da tu nije našao ništa što bi uticalo da promeni nalaz.

Sudija Olivera Pajić upitala ga je kako je moguće da kod Živanova nije ustanovio zavisnost od narkotika s obzirom na to da je okrivljeni sam rekao da je manju količinu pronađenog kokaina čuvao za sopstvene potrebe i da je poslednjih meseci konzumirao dve ili tri „crte“ dnevno.

Mandić je rekao da nije ustanovio ni psihičku ni fizičku zavisnost i da je kod njega konzumiranje narkotika „situacionog karaktera“.

„Pa, može li kokain tako da se koristi?“, pitala je sudija.

„Može“, odgovorio je veštak.

Tadić i Živanov uhapšeni su u avgustu prošle godine u kafiću „Viktori“ u Beogradu. Policija je tada zaplenila 37 paketića sa oko 30 grama kokaina i šest paketa sa 122 grama marihuane. Živanov je priznao da je droga njegova i da nameravao da je proda, a manji deo da zadrži za sebe. Tadić se branio tvrdeći da je mu je Živanov dodao paket i rekao da ga baci kada je policija upala i uhapsila ih.

Protiv Tadića se vodi još jedan postupak – da je u decembru 2015. kao radnik obezbeđenja kluba „Tilt“ naneo povrede Slobodanu Vukiću od kojih je on kasnije preminuo. Tadić je optužen da je Vukiću zadao udarac u stomak što je izazvalo oštećenja unutrašnjih organa, a potom i smrt.

Tadić je član grupe ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koju je posle njegovog ubistva preuzeo Veljko Belivuk.

Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja.

Belivuk je i sam osuđen jer je učestvovao u tučama u klubovima koje je obezbeđivao. On je u maju prošle godine oslobođen optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, a Tadić je tokom suđenja redovno dolazio da ga podrži.

Pročitajte više o ovoj grupi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *