Veštaci: Zemlja zbog koje se sudi Kosmajcu nije ni bila državna

Veštaci: Zemlja zbog koje se sudi Kosmajcu nije ni bila državna

Dragoslav Kosmajac (foto: P. Petrović)

Nalaz grupe veštaka geodezije pokazuje da parcela od 7,5 ari koju je, prema optužnici, protivzakonito prisvojio Dragoslav Kosmajac i time oštetio državu za 95.000 evra, nije bila državno vlasništvo, konstatovano je na današnjem suđenju.

Piše: Jelena Radivojević 

Iako je za danas planirano saslušanje veštaka koji je analizirao dokumentaciju za koju Kosmajac tvrdi da dokazuje da nije izvršio krivično delo, to će se desiti krajem meseca. Nalaz je juče dostavljen tužilaštvu i odbrani, pa je potrebno vreme da se upoznaju sa njim.

Sudija Tatjana Sretenović pročitala je nalaz veštaka u kome se navodi da sporna parcela nikada nije ni bila u vlasništvu države.

Naime, Kosmajac je optužen da je uticao da se 7,5 ari državne zemlje upiše kao njegovo vlasništvo. Tužilaštvo navodi da je zemlja planom iz 1961. godine podržavljena. Kosmajac je tokom postupka sudu dostavio dokumentaciju tvrdeći da ona pokazuje da ova parcela nije bila obuhvaćena postupkom. Kao svedoci saslušavani su i prethodni vlasnici parcele koji su potvrdili da su je prodali Kosmajcu.

Osim Kosmajca, optuženi su Drago Milidrag i Milan Rapajić. Milidrag je bio zaposleni u „Evrogeomatici“ – firmi koju je Republički geodetski zavod (RGZ) angažovao da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara na čijoj teritoriji je sporna zemlja, a Rapajić je geometar koji je navodno posredovao upoznavanju Kosmajca i Milidraga.

Veljko Aleksić, nekada radnik „Eurogeomatike“ a sada RGZ-a, saslušan je kao svedok. On  je rekao da su greške u izradi katastra bile česte, te da se i dalje svakodnevno ispravljaju u redovnom radu. Dodao je da Drago Milidrag nije uticao na rad komisija koje su vršile upis vlasništva i pravljenje katastarskih knjiga.

Veze sa drogom

Kosmajac je početkom dvehiljaditih u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji bio označen kao najznačajniji narko-diler na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope. Za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Široj javnosti Kosmajac je postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge. Grupa, međutim, nije uspela da dokaže da je Kosmajac uključen u organizovani kriminal i trgovinu droge.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je uhapšen pet meseci nakon konferencije, u svojoj kući. Iz pritvora je pušten posle tri meseca i jemstva od 200.000 evra. Dok je bio u pritvoru, privremeno mu je oduzeta imovina.

Protiv Kosmajca bila je podignuta i optužnica za za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim, te optužbe su odbačene jer je sud utvrdio da Kosmajac nije počinio krivično delo. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Comments are closed.