Veštaci svedočili o ubistvu Nikole Bojovića

Veštaci svedočili o ubistvu Nikole Bojovića

Na čauri metka nađenoj na mestu ubistva Nikole Bojovića nađen je DNK nepoznate muške osobe koji ne pripada nijednom od optuženih, posvedočio je na današnjem suđenju veštak Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta.

Piše: Bojana Pavlović

Keckarević je veštačio metke i čaure nađene pored ubijenog Bojovića, ali i predmete koje je policija odnela iz stana gde se u danima pre i posle ubistva krio optuženi za ubistvo. Osim Bojovićevog, na jednoj od čaura pronađen je DNK nepoznate muške osobe koji ne pripada nijednom od okrivljnih.

Na pitanje advokata porodice Bojović da li je nepoznati trag upoređivan sa genetskim materijalom ubijenog Slobodana Šaranovića koji je bio označen kao naručilac ubistva, veštak kaže da nije jer iz Crne Gore nije stigao njegov uzorak.

Iz stana u Ulici vojvode Milenka gde se krio Saša Cvetanović optužen da je pucao u Bojovića, policija je odnela punjač za telefon, hemijsku olovku i staklenu čašu na kojima je pronađen njegov DNK.

Cvetanović je pitao veštaka da li je veštačio čašu, pošto je on ranije ukazao da čaše nema na spisku predmeta koji su oduzeti iz stana, na šta je Keckarević odgovorio da je njemu dostavljen bris na veštačenje, a ne čaša.

Diskreditacija veštaka

Za reč se javio i Miloš Delibašić navodeći da je njegov bivši advokat Vladimir Zrelec, koji je ubijen u decembru 2015, tražio izuzeće veštaka Aleksandra Jovanovića jer se njegova advokatska kancelarija ranije konsultovala sa njim. Delibašić je naveo da postoji imejl u kome je Jovanović napisao „Ni majka Tereza ne bi bolje, a tužilac mu poverovao“ sugerišući da je reč o Vojnoviću, ali nije imao dokument da potkrepi svoje tvrdnje. Vojnović se obratio sudu i rekao da Delibašića zna ceo život i da je znao da će pokušati da kompromituje veštaka.

Na današnjem suđenju svedočili su i psiholog Nada Janković i psihijatar Aleksandar Jovanović koji su procenjivali psihičko stanje optuženog Miloša Vojnovića, koji je priznao da je ubio Miloša Vidakovića u Budvi i na čijem iskazu je zasnovana optužnica protiv Šaranovićeve grupe.

Veštaci su rekli da kod njega nisu uočene duševne bolesti i da je sposoban da učestvuje u postupku. Naveli su da deluje iskreno i da se može „isključiti sklonost ka laganju i konstrukcijama“, kao i da je u stanju da proceni šta je za njega najbolje.

Ovi veštaci procenjivali su Vojnovićevo stanje i tokom 2014. u postupku koji se protiv njega vodio za iznudu. Njihov zaključak bio je da Vojnović boluje od poremećaja prilagođavanja i da nije sposoban da učestvuje u postupku zbog čega su mu odredili dva meseca pauze.

Ovo je bio povod za polemiku, pošto je on u tom periodu davao iskaz tužilaštvu koji je korišćen u ovom postupku.

Jankovićeva je rekla da je kod Vojnovića tada došlo do promene životnih okolnosti, da je bio narušenog zdravlja, u samici ili izolovan i u strahu za sebe i svoju porodicu.

Na sudijinu konstataciju da tada nije bio u samici, Vojnović se javio za reč i rekao da je u tom trenutku već godinu dana bio sam u ćeliji jer iz bezbednosnih razloga tako služi kaznu. On je dodao da je u međuvremenu njegova porodica dobila zaštitu i da je zbog toga pristao da sarađuje sa tužilaštvom.

Na prošlom suđenju njegov advokat rekao je sudiji da je Vojnović sa tužilaštvom potpisao sporazum o svedočenju. Ukoliko sud prihvati ovaj sporazum, Vojnović će dobiti status okrivljenog saradnika. Ovakav sporazum po zakonu može da potpiše okrivljeni koji je priznao delo pod uslovom da je njegov iskaz od velikog značaja za istragu i preteže nad delom koje je počinio.

Nikola Bojović ubijen je krajem aprila 2013. Ubistvo je naručio nedavno ubijeni Slobodan Šaranović kao osvetu za ubistvo brata, piše u optužnici. Šaranović je verovao da je za ubistvo njegovog brata Branislava koje se dogodilo 2009. odgovoran kriminalac Luka Bojović, brat ubijenog Nikole. Šaranovićev klan optužen je i za ubistvo Miloša Vidakovića, kao i za još četiri pokušaja ubistva.

Detalje o ubistvima i planiranim likvidacijama pročitajte u priči: Šaranovićev klan: pljačke, kidnapovanja i mafijaški rat

Comments are closed.