Veštaci na suđenju Šaranovićevoj grupi: Vojnović nema poremećaj ličnosti

Veštaci na suđenju Šaranovićevoj grupi: Vojnović nema poremećaj ličnosti

Sudski veštaci su na današnjem suđenju za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića predstavili nalaz o psihičkom stanju optuženog Miloša Vojnovića na čijem se svedočenju zasniva optužnica. Mišljenje veštaka je da Vojnović ne boluje ni od kakvih duševnih bolesti, odnosno poremećaja i da je prosečno inteligentan.

Piše: Milica Vojinović

Psiholog Ana Najman i psihijatar Branko Mandić veštačili su Vojnovićevo psihično stanje na zahtev optuženog Miloša Delibašića. Svoj nalaz danas su obrazložili rekavši da kod Vojnovića nisu pronađeni elementi poremećaja ličnosti poput impulsivnosti ili agresivnosti.

Na pitanja stručne saradnice Tamare Čavić o incidentnom ponašanju Vojnovića, odnosno njegovom samopovređivanju u zatvoru, psiholog Ana Najman kazala je da on samo u nekim stresnim situacijama tako reagovao. Najman je samopovređivanje okarakterisala „kao reakciju na trenutak u kojem se našao, odnosno kao neku vrstu bunta.“

U iznošenju svog mišljenja Čavić, koja zastupa interese Delibašića, je rekla da joj je žao što nije imala priliku da Vojnovića pregleda sa sudskim veštacima. Ona je, ipak, dala svoju ocenu njihovog nalaza. Kazala je da nalaz razume, ali da nije saglasna sa mišljenjem da kod Vojnovića ne postoji nikakav poremećaj ličnosti.

Prema njenom mišljenju Vojnović je „emocionalno nestabilna ličnost sa antisocijalnim ponašanjem.“

Na Vojnovićevom svedočenju zasniva se optužnica u ovom postupku.

Nakon što je Vojnović potpisao sporazum sa tužilaštvom o svedočenju okrivljeni Delibašić insistirao je da se Vojnovićevo psihičko stanje veštači po drugi put. Prvi put, u maju prošle godine, veštaci su takođe utvrdili da kod Vojnovića nisu uočene duševne bolesti i da je sposoban da učestvuje u postupku.

Potpisavši sporazum Vojnović se obavezao da će na sudu ponoviti sve što je rekao tužilaštvu tokom istrage, što je i uradio, a zauzvrat će biti osuđen na deset i po godina zatvora.

On je ispričao da su nakon ubistva Nikole Bojovića, brata kriminalca Luke Bojovića, u aprilu 2013. članovi Šaranovićeve grupe strahovali od odmazde i stoga rešili da ubiju bliske saradnike njegovog brata Luke. Sa tim ciljem je, kako je objasnio Vojnović, i stigao u Budvu – da likvidira Luku Đurovića.

Tokom priprema likvidacije, prema njegovim rečima, došlo je do promene plana – Miloš Delibašić, koji je pod Šaranovićevom komandom vodio grupu, rekao je da treba da se ubije Miloš Vidaković. Vidaković je ubijen u julu 2013. u kafiću „Sejlor“ u Budvi.

Slobodan Šaranović ubijen je početkom ove godine ispred svoje kuće u Budvi.

Suđenje se privodi kraju i za februar je planirano iznošenje završnih reči.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Pročitajte kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Comments are closed.