Veselinović: Skandalozno saopštenje MUP-a o Savamali

Veselinović: Skandalozno saopštenje MUP-a o Savamali

Dobrica Veselinović (foto: N1)

Saopštenje MUP-a o slučaju prošlogodišnjeg rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala je skandalozno, ocenio je danas predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović.

Izvor: Beta, KRIK

„Saopštenje sadrži jednu jedinu rečenicu, što mislimo da je dosta skandalozno posle 14 meseci koliko se nisu oglašavali“, rekao je Veselinović novinarima u Beogradu.

On je podsetio da Inicijativa traži smene i krivičnu odgovornost svih koji su umešani u taj slučaj, od vrha gradske vlasti do vrha policije.

„Nećemo odustati od tih zahteva. Očekujemo da na sledećoj Skupštini grada većina razreši Sinišu Malog s mesta gradonačelnika.“

Veselinović je ocenio da saopštenje MUP-a nije nikakav pomak, već da je posledica izveštaja Evropske komisije u kome se slučaj Savamale navodi kao jedan od gorućih problema ove vlasti.

„To je bio nekakav manevar da se umire evropske institucije posle 14 meseci“, objasnio je predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koja je u više navrata organizovala proteste zbog bespravnog rušenja u Savamali.

Podsetimo, MUP je juče saopštio da je odgovorio na sve zahteve tužilaštva u vezi sa slučajem rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici i izveštaj dostavio tužilaštvu.

Nekoliko sati pre saopštenja, Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, traži brzo rešavanje slučaja Savamala.

Objekti u privatnom vlasništvu u Savamali bespravno su srušeni bagerima u noći 24. aprila prošle godine. Tridesetak osoba sa fantomkama zadržavalo je prolaznike, oduzimalo im mobilne telefone, a neke i legitimisalo.

Vlasnici objekata više puta zvali su policiju koja je odbila da izađe na teren. Zaštitnik građana obavio je zbog toga kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo „sa vrha“. Zaštitnik je tražio da se otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

Posle događaja usledile su različite reakcije čelnih ljudi države. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da rušenje nisu odgovorni gradski organi, a premijer Aleksandar Vučić nedugo zatim za rušenje je okrivio upravo njih. Nije, međutim, želeo da imenuje krivce.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog Marija Mali u intervjuu za KRIK navela je da joj je suprug priznao da je organizovao rušenje. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali.

1 Comment

  1. coma kaže:

    Realno mislim da se napadaju pogresni ljudi, mislim pre svega na gradonacelnika. Moje je misljenje da je trebalo suspendovati i odstraniti sa posla i povesti krivicni postupak protiv radnika MUP-a koji prima pozive i odlucuje sta da se radi. Dakle , momentalna suspenzija, nakon toga postupak i gubitak posla. Samo to je potrebno. Nije radio svoj posao. Ko je iznad to me ne interesuje. I tako treba uvek postupati kada neko ne radi po zakonu i pravilima sluzbe, ni manje ni vise. Vrlo jednostavno.

    Svaki sledeci koji primi usmeno naredjenje ce traziti da mu nadredjeni za tave poduhvate napise pismo, naredbu, ispostavi neki dokument, i to ce biti sasvim dovoljno da opravda svoje delovanje, zar ne. Jednostavno i tako do vrha. U pocetku ce da stradaju komarci, onda zabe, pa rode i na red ce doci i lAV.