Veselinović i Radoičić pojavili se na iznošenju završnih reči

Veselinović i Radoičić pojavili se na iznošenju završnih reči

Foto: MUP/fejsbuk

Posle više od godinu dana, kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, došli su danas u sud u Pirotu na iznošenje završnih reči u postupku koji se protiv njih vodi zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. Sudija Bojan Antić najavio je presudu za sredinu januara i napomenuo da optuženi nisu u obavezi da prisustvuju izricanju.

Pišu: Bojana Pavlović, Ljubomir Filipov (Južne vesti)

Veselinović i Radoičić su poslednji put na suđenju bili u novembru prošle godine kada su se izjašnjavali o optužnici i iznosili odbranu. Postupak je tada počeo ispočetka pošto je sud ukinuo prethodnu presudu kojom su oslobođeni.

Svako naredno suđenje od tada bilo je odloženo – četiri puta jer je predmet bio na veštačenju, a dva puta zbog nedolaska okrivljenih. Sudija Bojan Antić nije naredio njihovo dovođenje, kako su iz suda u Pirotu rekli za KRIK, pošto za to nije bilo potrebe.

Oni su se danas pojavili u sudu da bi prisustvovali iznošenju završnih reči. Advokati su istakli da radnje koje se njihovim branjenicima stavljaju na teret nisu krivično delo već prekršaj.

Veselinoviću, Radoičiću, Goranu Makragiću i Ivanu Stamenoviću sudi se zbog malverzacija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10.

Oni su optuženi da su nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju puta. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju, piše u optužnici koja je podignuta u februaru 2013.

Sudija je pre završnih reči pitao da li treba da se ponovo preslušavaju snimci prisluškivanih razgovora u kojima se navodno čuju dogovori u vezi sa ovim poslom, međutim, tužilac i branioci saglasili su se da za tim nema potrebe jer su već ranije slušani. Radoičićev branilac rekao je da se u razgovorima pominje neki Milan, ali da to nije njegov branjenik.

Veselinović je na sudu rekao da je reč o politički montiranom procesu i da su njih četvorica optuženi jer je „ranije bila drugačija politička klima“ i da je došao u sukob sa moćnim ljudima koji su obećali da će mu uništiti život. „I to su u prethodnom periodu i i učinili“, rekao je Veselinović na sudu 2015. godine.

Radoičić se kratko branio. Rekao je da je za posao saznao od kuma Veselinovića, ali da u njemu nije učestvovao.

Neosuđivan

Zvonko Veselinović do danas nije osuđivan, iako su se protiv njega vodili postupci za različita krivična dela.

U policijskim izvorima spominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

Hapšen je 2003. godine zbog trgovine heroinom. Veselinović se branio rekavši da su mu policajci podmetnuli drogu. Oslobođen je dve godine kasnije.

Postao je poznat javnosti kada je 2011. godine organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom. Veselinović se dovodio u vezu sa švercom nafte, međutim, za ove navode nikada nije optužen.

U junu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Milana Radoičića podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim da im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova. Njih dvojica su oslobođeni 2016. godine, a njihov saradnik je priznao delo i osuđen je na tri godine zatvora.

Kumovske veze

Radoičić, kao i Veselinović, ima kriminalnu prošlost. KRIK je otkrio da je 2003. bio umešan u otmicu makedonskog biznismena, međutim, on tada je uspeo da izbegne hapšenje. Policija ga je tek šest godina kasnije zaustavila na putu između Kosovske Mitrovice i Raške i privela jer je kod sebe imao lažna dokumenta, o čemu je pisao BIRN.

Bio je optužen za otmicu, međutim u februaru 2011. oslobođen je svih optužbi jer je oteti čovek promenio iskaz i rekao da Radoičić nije učestvovao u otmici.

Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom. Ponovo je uhapšen godinu dana kasnije zbog zloupotrebe položaja.

Radoičić je postao jedan od najmoćnijih ljudi na severu Kosova, a njegovo ime dospelo je u žižu javnosti posle ubistva Olivera Ivanovića u januaru ove godine.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Radoičićeva dotadašnja uloga vladara iz senke nekoliko meseci kasnije je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koјu je podržala Srpska napredna stranka.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Radoičićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Na braniku Kosovske Mitrovice

Kosovska policija je pre manje od mesec dana pokušala da uhapsi Radoičića u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, međutim, nije uspela da ga pronađe.

Dan ranije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, mada je Vučić negirao da je on u Srbiji.

Radoičić se obratio javnosti saopštenjem rekavši da je blizu, ali da nema nameru da se predaje kosovskim organima optužujući ih da žele da ga ubiju jer brani srpski narod na Kosovu.

Potom se samo dan kasnije pojavio na saslušanju u policiji u Beogradu.

Predsednik Vučić je u svom gostovanju na RTS-u stao u njegovu odbranu. Istakao je da može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića jer je navodno prošao poligraf u policiji. „Ne samo da ga nije ubio, već nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju i bilo čemu drugom“, rekao je Vučić. Istakao je i da je Radoičić „čovek broj jedan za odbranu Kosovske Mitrovice“.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da je Radoičić saslušan da bi se otklonila sumnja u njegovu umešanost u ubistvo Ivanovića.

Pročitajte još vesti o Zvonku Veselinoviću 

Pročitajte više o Milanu Radoičiću

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play