Veselinović i Radoičić neopravdano odsutni, suđenje ponovo odloženo

Veselinović i Radoičić neopravdano odsutni, suđenje ponovo odloženo

Kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i njegov kum Milan Radoičić ponovo se nisu pojavili na sudu u Pirotu gde im se sudi po optužbama za zloupotrebu položaja, pa je suđenje još jednom odloženo. Posle jutrošnjih hapšenja trojice osumnjičenih zbog ubistva Olivera Ivanovića, kosovska policija navela je da traga za M.R. Kosovski mediji naveli su da je reč o Radoičiću.

Piše: Bojana Pavlović, Ljubomir Filipov (Južne vesti)

Veselinović i Radoičić nisu naveli razlog zbog kog se nisu pojavili. Osim njih, na suđenje nije došao ni Goran Makragić koji je izostanak opravdao zdravstvenim razlozima. Jedini optuženi koji se pojavio u sudnici bio je Ivan Stamenović.

Sudija Bojan Antić odložio je suđenje po šesti put i zakazao sledeće za decembar. Najavio je da bi tada trebalo da se završi sa izvođenjem dokaza i otpočne iznošenje završnih reči.

Nije jasno kako je sudija uspeo da suđenje privede kraju, pošto je od novembra prošle godine, kada je počelo ispočetka, održano samo jedno, a optuženi su izostali svih narednih puta. Sudija nije naredio njihovo dovođenje, iako je to jedna od mera koju može da primeni da bi obezbedio prisustvo optuženih na sudu.

Optužbe

Njima četvorici sudi se zbog malverzacija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10.

Optuženi su kopali šljunak bez saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, a zatim ga koristili za gradnju puta, navodi tužilaštvo. Veselinović i Radoičić su finansirali početak radova, obezbedili kamione i mehanizaciju, piše u optužnici koja je podignuta u februaru 2013.

Veselinović se ranije na sudu branio rekavši da je reč o politički montiranom procesu i da su njih četvorica optuženi jer je „ranije bila drugačija politička klima“ i da je došao u sukob sa moćnim ljudima koji su obećali da će mu uništiti život. „I to su u prethodnom periodu i i učinili“, rekao je Veselinović na sudu 2015. godine.

Radoičić se kratko branio. Rekao je da je za posao saznao od kuma Veselinovića, ali da u njemu nije učestvovao.

Neosuđivan

Zvonko Veselinović postao je poznat javnosti kada je 2011. godine organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom. Veselinović se dovodio u vezu sa švercom nafte, međutim, za ove navode nikada nije optužen. Do danas, Veselinović nije osuđivan.

Prvi put u policijskim  izvorima spominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

Hapšen je 2003. godine zbog trgovine heroinom. Veselinović se na sudu se branio i rekao da su mu policajci podmetnuli drogu. Oslobođen je dve godine kasnije.

U junu 2012. protiv Veselinovića i njegovog kuma Radoičića podignuta je optužnica za zloupotrebu položaja jer su nagovorili svog poslovnog partnera da zadrži kamione koje je kupio na lizing i nakon raskida ugovora, a zatim im ih ustupi da ih koriste na teritoriji Kosova. Njih dvojica su oslobođeni 2016 godine, a njihov saradnik je priznao delo i osuđen je na tri godine zatvora.

Kumovske veze

Nakon ubistva Olivera Ivanovića u januaru ove godine, ime Milana Radoičića sve se češće pominjalo u medijima.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj govorio je o Radoičiću kao čoveku koji ima važnu ulogu na severu Kosova i koji je „bitan za sve“.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Veselinović i Radoičić uslikani su u prvom redu na tribini Srpske napredne stranke u Leposaviću početkom 2016. Radoičić se pojavio i na proslavi izborne pobede Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu koju je podržavao SNS. U junu ove godine Radoičić je imenovan za potpredsednika te stranke.

Kosovska policija jutros je uhapsila trojicu osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića i navela da traga za osobom sa inicijalima M.R. dok su mediji preneli da je reč o Radoičiću.

Radoičić je inače juče u Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Pročitajte više vesti o  Zvonko Veselinoviću 

Comments are closed.