Veselin Raičević, nekada bitan član „grupe Amerika“, izašao iz pritvora

Veselin Raičević, nekada bitan član „grupe Amerika“, izašao iz pritvora

Veselin Raičević Meda/Više tužilaštvo (ilustracija KRIK)

Veselin Raičević, nekada bitan član kriminalne „grupe Amerika“, juče je izašao iz pritvora nakon što je Apelacioni sud u Beogradu preinačio odluku Višeg suda i dozvolio Raičeviću da se u nastavku postupka brani sa slobode. Raičević i još tri muškarca optuženi su za trgovinu drogom, ali optužnica još nije potvrđena.

Piše: Milica Vojinović

Osim Raičeviću, pritvor je juče ukinut i Aleksandru Steviću i Imriju Aliliju kojima je određen kućni pritvor, dok je četvrti osumnjičeni Ašim Jusufi ostao u pritvoru. Jusufi je tokom istrage priznao krivicu.

Raičević i ostali osumnjičeni uhapšeni su u aprilu prošle godine u jednom beogradskom restoranu prilikom primopredaje dva kilograma heroina. 

U Centralnom zatvoru proveo je 14 meseci zbog sumnje da će ponoviti krivično delo.

Za to vreme tužilaštvo je vodilo istragu i već tri puta predavalo optužnicu protiv ove četvorice Višem sudu u Beogradu na potvrđivanje. Sud ju je dva puta vratio na dopunu, a sada razmatra da li će potvrditi onu koju je tužilaštvo predalo sredinom maja.

Raičević, Stević, Jusufi i Alili terete se za prodaju droge u grupi, za šta je zaprećena kazna od pet do petnaest godina zatvora.

Veselin Raičević zvani Meda bio je uticajan član jednog od najdugovečnijih kriminalnih klanova na Balkanu – „grupe Amerika“.

Klan Amerika

Ova grupa postoji već trideset godina, bavi se uglavnom međunarodnim švercom kokaina, a naziv je dobila po šefovima koji su američki državljani srpskog porekla.

Jedan od njih bio je i Raičevićev brat Vojislav, poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je na čelu grupe bio sve dok nije misteriozno nestao krajem devedesetih.

Nakon njegovog nestanka , Veselin Raičević ostao je u „vrhu (kriminalne) piramide“, ispričao je 2001. godine policijski doušnik pod kodnim imenom „Srećko“.

Doušnik je tada rekao i da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila, a klan „Amerika“ je potom iz osvete organizovao seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Vođstvo nad „grupom Amerika“, nakon nestanka Voje Amerikanca, preuzeo je Mileta Miljanić koji živi u Njujorku. 

On je viđen u društvu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića prilikom Dačićeve posete ovom gradu pre četiri godine. Na snimku koji prikazuje Dačićev obilazak crkve u Njujorku vidi se Miljanić koji stoji iza njega. Dačić je, međutim, tada za KRIK rekao da Miljanića ne poznaje.

Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, gde služi kaznu zbog trgovine drogom, pošto je organizovao kupovinu kokaina od lokalnih mafijaških porodica i njegov šverc za Evropu.

Veselin Raičević je bio vlasnik u kompanije „Bet2Win“ koja se bavila poslovima u vezi sa klađenjem, a u decembru 2018. osnovao je firmu u Beogradu koja se bavi izdavanjem smeštaja. U Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu poseduje više nekretnina.

Comments are closed.