Veljko Belivuk odbio da iznosi odbranu

Veljko Belivuk odbio da iznosi odbranu

Veljko Belivuk, navijač Partizana optužen za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, danas je na sudu rekao da nije počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, da o događajima nema nikakvih saznanja i, po savetu svojih advokata, odbio da iznosi odbranu i odgovara na pitanja.

Piše: Bojana Pavlović

Isto je rekao i drugi optuženi Marko Miljković, inače kum ubijenog Miloševića.

„Želim da kažem da nemam nikakva saznanja o ovom događaju. Nemam nikakve veze sa kupovinom auta niti sa ljudima koji su u tome učestovali. Tužilac ako tako misli, neka to i dokaže“, rekao je Miljković.

Belivuk, Miljković i treći optuženi Mirko Kojić, kome se sudi u odsustvu, optuženi su da su pomogli nepoznatom počiniocu da ubije Miloševića.

Telo Vlastimira Miloševićeva pronađeno je krajem januara prošle godine u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda, nedaleko od zgrade gde je živeo.

U optužnici se navodi da je nepoznati ubica ispalio na Miloševića deset hitaca iz škorpiona s prigušivačem od kojih ga je sedam pogodilo. Miljkoviću i Kojiću stavlja se na teret da su kupili automobil, a Belivuk da je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni. Belivuk je, tokom istrage bio označen kao direktni počinilac ubistva.

Belivuka na sudu brani tim advokata – Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije Nedić, oca generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, Dejan Lazarević inače branilac Darka Šarića, kao i advokati Vladan Vukčević, Dobrivoje Glavonjić i Nikola Ristović.

Ispred sudnice, kao i prošli put, bilo je dvadesetak navijača Partizana koji su došli da podrže Belivuka, i brojni novinari koji na suđenje nisu uspeli da uđu – jer nije bilo dovoljno mesta. Sudska straža dovela je Belivuka sa lisicama na rukama, a izlazeći iz sudnice dobacio je i „Pozdrav svima, drugovi moji“.

Ispitani svedoci

Sudija Slavica Nikolić pozvala je brojne svedoke od kojih je danas saslušano sedmoro – među njima Bojana Belivuk, supruga optuženog, kao i Violeta Milošević, supruga ubijenog Vlastimira. Radnik „Gradske čistoće“ koji je bio svedok ubistva, nije se pojavio.

Belivuk i Stanković

Ispitivanje svedoka odvijalo se neobično brzo – svi su rekli da u potpunosti ostaju pri svojim ranijim iskazima, a sud od njih nije tražio da ponovu izlažu svoja saznanja o događajima. Pitanja za svedoke nisu imali ni tužilac ni advokati.

Violeta Milošević, supruga ubijenog zatražila je na početku da u sudnicu uđe otac njenog pokojnog supruga koji je ostao van pošto su, kako je rekla „gospoda napunila sudnicu“ misleći na brojne prijatelje optuženih.

Ona je rekla da u svemu ostaje pri iskazu koji je dala u tužilaštvu i da se pridružuje krivičnom gonjenu. Sudija Nikolić zatražila je od nje da precizira jedan deo iskaza.

„Rekli ste da je Miljković nagovarao vašeg supruga da osveti batine i da je nudio da mu obezbedi oružje, eksploziv i vozilo. Jeste li to saznali od pokojnog supruga?“, pitala je sudija.

Odgovorila je da je bila prisutna u restoranu kada je Miljković to rekao.

Jedini svedok koji je želeo da preciznije opiše događaje bio je Milan Tomanić iz Šapca, kum optuženog Kojića, koji po optužnici posredovao prilikom kupovine automobila korišćenog za ubistvo i jedini je koji može da poveže okrivljene sa spornim automobilom.

On je ispričao da je Kojić kod njega došao sa dvojicom mladića – Miljkovićem i još jednim koji je nosio kačket i naočare za vid, da su otišli kod prodavca kola u susedno selo jer su tražili vozilo iz inostranstva i bez registarskih tablica. Ispričao da je po dolasku rekao Kojiću da poznaje prodavca zbog čega mu je on savetovao da ostane u kolima i dao novac nepoznatom momku sa kačketom.

Svedok je bio prilično nesiguran u svoj iskaz, dodavao je neuverljive i kontradiktorne detalje što je iskoristila odbrana.

On je, naime, doveden iz Šapca u Beograd gde je dao iskaz u policijskoj stanici i bio podvrgnut poligrafu, a sutradan i u tužilaštvu. Noć je proveo u policijskom hotelu. Ovo su iskoristili advokati navodeći da je svedok zapravo bio lišen slobode, uplašen i da stoga iskaz nije dao slobodnom voljom.

Zatim su naveli da svedok nije obavezan da govori o onome što bi ga moglo izložiti sramoti, a da je sramota u tako malom mestu odati kuma.

Miloševićeva supruga je iz publike dobacila „Sramota je i ubiti kuma“, misleći na optuženog Miljkovića.

Prošlost

Stanković, Vučković, Belivuk

Veljko Belivuk javnosti je poznat kao prijatelj i najbliži saradnik kriminalca Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog koji je bio vođa Partizanove navijačke grupe „Janjičari“. Pripadnici ove navijačke grupe ranije su bili navijači drugih timova – tako je Stanković navijao za „Crvenu zvezdu“, a Belivuk za „Rad“. Na tribinu Partizana došli su da obezbeđuju druge navijače, a potom preuzeli prevlast sredinom 2013. godine.

U vezi sa preuzimanjem tribine je i događaj iz decembra 2013. kada je grupa navijača upala u kafić „Holivud“ u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe suparničke grupe. Među nasilnicima je bio i Belivuk, ali ga tužilaštvo nije gonilo pošto je uplatio novac u humanitarne svrhe.

Većina članova grupe radili su kao obezbeđenje beogradskih splavova. Belivuk je bio optužen za pokušaj ubistva ispred jednog od splavova gde je radio, ali je optužnica izmenjena 2015. godine, pa je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet i po meseci zatvora.

U aprilu 2016. Belivuk i još jedan član grupe Darko Ristić snimljeni su kako brutalno prebijaju obezbeđenje direktora Partizana Miloša Vazure. Potpisali su sporazum sa tužilaštvom i Belivuk je osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Stanković je bio prisutan, ali ga tužilaštvo nije ispitivalo.

U vreme kada je ubijen Milošević, on je, međutim, i dalje bio na slobodi jer presuda nije postala izvršna.

Stanković je ubijen u oktobru prošle godine ispred Centralnog zatvora. On je 2013. osuđen da je bio vođa grupe koja je prodavala drogu, međutim, ni nikada nije odležao kaznu. Sud mu je čak 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba, otkrio je KRIK. On se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Nakon Stankovićevog ubistva u oktobru prošle godine, Belivuk je preuzeo vođstvo nad huliganskom grupom. Stanković i Belivuk imaju dobre veze u policiji o čemu svedoči i njihova fotografija sa tribine na kojoj su zagrljeni sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Pročitajte sve vesti o Veljku Belivuku

Pročitajte priču o Aleksandru Stankoviću

 

Comments are closed.