Veće sudije Zorane Trajković sudiće Belivukovom klanu

Veće sudije Zorane Trajković sudiće Belivukovom klanu

Posebno odeljenje za organizovani kriminal (foto: krik.rs)

Veljku Belivuku i članovima njegove grupe optuženima za pet ubistava, otmice, silovanje, mučenje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja sudiće veće kom predsedava sudija Zorana Trajković, saznaje KRIK. Trajković iza sebe ima dvadesetogodišnju sudijsku karijeru i iskustva u suđenjima organizovanom kriminalu.

Piše: Bojana Pavlović

Optužnica protiv Belivukove grupe juče je potvrđena, a predmet je danas dodeljen tročlanom sudskom veću u kome je Trajković predsednica, a sudije Mirjana Ilić i Dejan Terzić članovi.

Sudija Trajković u narednih mesec dana treba da zakaže pripremno ročište, odnosno prvo ročište u postupku. U slučaju Belivuk optuženo je ukupno 30 osoba, a na teret im se stavljaju pet ubistava, otmice, silovanje, mučenje, prodaja droge i nedozvoljeno držanje oružja. Optuženi su, kako tvrdi tužilaštvo, mamili žrtve u kuću u beogradskom naselju Ritopek, tamo ih mučili i ubijali, a njihova tela potom mleli u mašini za mlevenje mesa, pakovali u džakove i bacali u Dunav.

Očekuje da će tužilaštvo u ovom slučaju podići još optužnica pošto je prošlog meseca pokrenulo istragu za još jedno ubistvo i na spisak optuženih dodalo još dve osobe. 

Sudija Zorana Trajković iza sebe ima dvadesetogodišnju karijeru, a sudila je u brojnim postupcima od ubistava do organizovanog kriminala i ratnih zločina. Od 2018. je predsednica Posebnog odeljenja za ratne zločine.

Sudila je u jednom od najvećih slučajeva korupcije poznatom kao „stečajna mafija“, a kome su 34 osobe bile optužene da su izvlačile novac iz državnih preduzeća. Većina optuženih na kraju je oslobođena. 

Osudila je kriminalca Andriju Draškovića zbog ubistva člana surčinskog klana Zvonka Plećića  Pleće koje se dogodilo 2000. godine. Ovaj postupak trajao je više od 11 godina, a Trajković je na kraju Draškovića osudila na 10 godina zatvora, ali je apelacija smanjila kaznu na devet godina. 

Trajković je postupala u predmetu ratnih zločina u selu Lovas u Hrvatskoj. Trenutno sudi kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki, koji je sa svojim saradnicima optužen za ubistvo kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca iz istog grada.

Njene kolege iz veća takođe imaju dosta iskustva, uglavnom u predmetima koji se tiču ratnih zločina.

Sudija Mirjana Ilić osudila je vođe navijača Partizana za organizovanje ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, a sudila je i u slučajevima ratnih zločina – ubistva bosanskih civila u selu Kravice kod Bratunca i za zločin u selu Trnje u blizini Suve Reke na Kosovu i Metohiji. 

Sudija Dejan Terzić uglavnom postupa u predmetima koji se tiču ratnih zločina, a bio je i član veća u slučaju „stečajna mafija” i postupku koji se vodio protiv Siniša Stojičića, brata pokojnog generala policije Radovana Stojičića Badže, za šverc cigareta.

Više o sudiji Trajković pročitajte na njenom profilu u našoj bazi „Prosudi ko sudi”

Comments are closed.