Vazura pod istragom zbog zloupotrebe položaja

Vazura pod istragom zbog zloupotrebe položaja

Miloš Vazura (foto N1)

Miloš Vazura, direktor fudbalskog kluba Partizan, sumnjiči se da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu. Kao jedan od čelnika Partizana Vazura je godinama održavao bliske odnose sa navijačkom grupom „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković, a kasnije preuzeo Veljko Belivuk. Vazura je brat državne sekretarke u Ministarstvu finansija Danijele Vazure i kum generalnog sekretara vlade Novaka Nedića.

Pišu: Jelena Radivojević, Bojana Pavlović

Istraga se vodi u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije kako bi se utvrdilo da li su Vazura kao generalni direktor fudbalskog kluba i Branko Banović, sportski direktor biciklističkog kluba Partizan, zloupotrebili položaj. 

Tužilaštvo će da istraži i da li su službeni položaj zloupotrebili beogradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Bjelović, kao i jedan od savetnika u Sekretarijatu za sport i omladinu Gradske uprave Beograda. 

Iz tužilaštva nije saopšteno više detalja i nije precizirano o kakvim zloupotrebama se radi.

Kao jedan od glavnih ljudi u Partizanu Vazura je godinama održavao bliske odnose sa navijačkom grupom „Janjičari“ koju je predvodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković, a kasnije preuzeo Veljko Belivuk. Uticaj verovatno crpi i iz bliskosti sa ljudima na važnim pozicijama – bio je savetnik Nikoli Selakoviću dok je bio ministar pravde, kum mu je Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, a sestra Danijela Vazura je državna sekretarka u Ministarstvu finansija. 

„Janjičari“ i Partizan

Široj javnosti Vazura je postao poznat u aprilu 2016. godine kada je na parkingu stadiona Partizan pretučen njegov telohranitelj. Njega su sačekali sada pokojni kriminalac i vođa Partizanove navijačke grupe „Janjičari” Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i njegovi saradnici Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja i Darko Ristić zvani Meda. Belivuk i Ristić su kasnije osuđeni, a Stanković nije bio ni optužen. 

Interesantno je da je Vazura na sudu rekao da nije video ko je pretukao člana njegovog obezbeđenja. 

Pravi razlog prebijanja zvanično nikada nije otkriven. Jedino objašnjenje dao je Belivuk – on je na sudu rekao da je povod bila psovka. Novinari su kasnije otkrili da su Stanković i ekipa imali jake veze u policiji i politici, a više o tome pročitajte ovde.

Vazurino ime pominjalo se u poznatom slučaju koji se vodio protiv Belivuka – onom za ubistvo Vlastimira Miloševića. Belivuk je na saslušanju tvrdio da je u vreme ubistva spavao, ali da se tog dana oko podneva našao upravo sa Vazurom na stadionu Partizana. Vazura nije nikad ispitan u vezi sa ovim tvrdnjama.

Ubrzo je i sam Vazura uhapšen pošto ga u maju 2017. na Voždovcu zaustavila policija i u kolima koja je vozio pronašla pištolj. On se branio da ima dozvolu za oružje i da je krenuo u streljanu, ali da nije znao da se dozvola odnosi isključivo na držanje, ne i na nošenje oružja. Pošto mu je ovo bio prvi prestup, iskoristio je oportunitet što znači da je pristao da plati 400.000 dinara da bi tužilaštvo obustavilo postupak.   

U februaru ove godine, tokom hapšenja Belivuka i njegovih saradnika, sada optuženih za brutalna ubistva, policija je pretresla Partizanov stadion i našla prostoriju – „bunker” koju je grupa koristila za, kako tvrdi tužilaštvo, prodaju droge i druga krivična dela. 

O Vazuri i njegovim vezama je u intervjuu za KRIK govorio nekadašnji potpredsednik fudbalskog kluba Partizan Vladimir Vuletić i Vazurin blizak saradnik. Vuletić je rekao da smatra da je Vazurin glavni adut za dolazak u Partizan bilo kumstvo sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem koji je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Osim toga, Novakov otac Vojislav je moćan advokat i član Srpske napredne stranke. Nedić je bio blizak Belivuku, ali nikada nije ispitan o vezama sa ovom ekipom.

Comments are closed.