Vasu Uliću dve godine zatvora za organizovanje međunarodnog šverca droge

Vasu Uliću dve godine zatvora za organizovanje međunarodnog šverca droge

Vaso Ulić (foto: Australian Federal Police)

Crnogorski narko-bos Vaso Ulić osuđen je na dve godine zatvora pošto je priznao da je organizovao šverc droge u Australiju. Članovi Ulićeve grupe koji su zbog iste droge osuđeni u Australiji dobili su višestruko veće kazne od njega.

Piše: Milica Vojinović

Posle više od godinu dana suđenja, Vaso Ulić nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom – u zamenu za 2 godine zatvora priznao je da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju. 

Sudilo mu se po dve optužnice. Jednom mu je na teret stavljeno da je organizovao kriminalnu grupu koja je prokrijumčarila 60 kilograma praha za proizvodnju tableta ekstazija, dok je drugom optužen za šverc još oko 160 kilograma tableta MDMA.

Sudija Višeg suda u Podgorici Biljana Uskoković osudila je Ulića na ukupno dve godine zatvora. U nju će biti uračunato i 11 meseci koje je proveo u pritvoru, pa će u zatvoru provesti još nešto više od godinu dana.

Uliću je izrečena i novčana kazna od 100.000 evra, a presudom mu je oduzeta i imovina vredna 300.000 evra.

Pre samo dve godine Ulić je negirao krivicu rekavši da godinama živi u Crnoj Gori i bavi se porodičnim biznisom. 

Članovi njegove grupe u Australiji su 2010. osuđeni na znatno veće kazne zatvora od one koju je crnogorski sud izrekao njemu kao organizatoru. Tako je jedan od njegovih najbližih saradnika dobio 25 godina zatvora.

Šta se desilo u Australiji?

Po optužbama za koje je sada Ulić osuđen u Crnoj Gori, u Australiji je pre nekoliko godina vođen postupak protiv njegovih saradnika Radeta Ljuboje, Dejana Medana, Dimitriosa Papadimitra i Fabijana Kvejda, čija imena se pominju i u crnogorskoj optužnici.

Australijsko tužilaštvo protiv njih je prikupilo brojne dokaze tajnim praćenjem i prisluškivanjem njihovih telefona od trenutka kada je droga iskrcana na obali Australije, pokazuje dokumentacija australijskog suda do koje je došao KRIK.

Sredinom aprila 2008. godine u australijski lučki grad Frimentl, nedaleko od Perta, uplovio je brod MSC „Monika“ sa oko 60 kilograma MDMA praha visoke čistoće čiju isporuku je iz Crne Gore organizovao Ulić, piše u sudskoj dokumentaciji.

MSC Monica

Droga je zatim prebačena na manje plovilo i odneta u stan u kom je odsedao Ljuboja. On je bio Ulićeva desna ruka „preko okeana“, piše u sudskoj dokumentaciji, zadužen za preuzimanje, skladištenje i pretvaranje MDMA praha u tablete ekstazija.

Nekoliko sati nakon što je grupa preuzela drogu australijska policija presrela je poziv u kom je Ulić pitao Ljuboju da li je „venčanje“ završeno na šta mu je ovaj potvrdno odgovorio.

Jedan od članova grupe – Dimitrios Papadimitru, čiji je nadimak u grupi bio „Grk“, imao je zadatak da pomaže Ljuboji, koga su najčešće oslovljavali sa „Ulićev rođak“.

Papadimitru je organizovao iznajmljivanje pomoćnog objekta u dvorištu kuće svog rođaka gde su preneli drogu i gde je trebalo da proizvode ekstazi.

Policija ih je pratila i primetila da su nekoliko dana sređivali prostor i organizovali kupovinu prese kojom će praviti tablete. 

Deset dana nakon što su prebacili drogu u ovaj objekat policajci su upali i zamenili MDMA prah „bezazlenim prahom“, piše u sudskim dokumentima. Od oduzetog praha, kako je policija procenila, bilo je moguće napraviti oko 350 hiljada tableta, što bi donelo zaradu između 14 i 24 miliona evra.

Ulić je po tableti trebalo da zaradi osam dolara, piše u dokumentima.

Istog dana kada je policija zaplenila ovaj prah Papadimitru je obavestio Ulića rekavši mu da je proverio „gorivo“ i da je neko „sipao loše gorivo u auto“, piše u dokumentima.

Oko mesec dana pošto je droga stigla u Australiju, u maju 2008, policija je uhapsila Ljuboju, Medana i Papadimitra u objektu u kom je trebalo da proizvode ekstazi. Četvrti osumnjičeni, Fabijan Kvejd, uhapšen je dva dana kasnije u Sidneju.

Policija je pretresla objekat i pronašla presu za pravljenje tableta, vagu i drugi materijal koji je trebalo da im koristi u proizvodnji ekstazija.

Ljuboja je osuđen na 25 godina zatvora, Medan na 14, a Kvejd i Papadimitru na po 17 godina.

Sve to vreme Ulić je bio u Crnoj Gori odakle je organizovao proizvodnju i distribuciju droge, dok su mu članovi grupe novac od prodaje slali Western Union-om. 

Australijski organi su, nakon što su prikupili dokaze protiv Ulića, slučaj poslali Crnoj Gori ali je, kako su tamošnji mediji pisali, crnogorsko tužilaštvo nekoliko godina oklevalo da pokrene postupak.

Veze u Srbiji

Vaso Ulić je dovođen u vezu i sa poznatim srpskim kriminalcem Milanom Zarubicom koji je više puta osuđivan zbog proizvodnje droge.

Zarubica je tokom 2010. i 2011. proizvodio amfetamin i prodavao ga, između ostalih, Vasu Uliću, piše optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal.

Zarubica se tada branio tvrdeći da Ulića poznaje od devedestih godina, da su porodični prijatelji, ali da ga nije video od 1998. godine.

Tužilaštvu je ispričao da mu je Ulić pomogao u vezi sa prodajom nepokretnosti preko prijatelja iz Australije za kog je tužilaštvo tvrdilo da je prodavac droge, što je Zarubica negirao. 

Kazao je i da dve flaše vina koje je posao Uliću preko prijatelja iz Australije nisu, kako je tužilaštvo tvrdilo, uzorci droge, već arhivsko manastirsko vino koje je Uliću pokonio kao ljubitelju dobrog vina, jer se ovaj bavio uzgojem vinove loze. Više o Zarubici pročitajte u posebnoj vesti.

Comments are closed.