Uzbunjivaču određen kućni pritvor

Uzbunjivaču određen kućni pritvor

Fabrika "Krušik" u Valjevu (foto: google maps)

Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču koji je novinarima dostavio podatke o umešanosti oca ministra Nebojše Stefanovića u izvoz oružja iz „Krušika“ Viši sud u Beogradu odredio je kućni pritvor, saopšteno je iz ove institucije.

Piše: Bojana Pavlović

Odluku o kućnom pritvoru Viši sud doneo je nakon što je Apelacioni sud ukinuo rešenje o pritvoru i naredio im da ponovo odlučuju. 

Njegov branilac Vladimir Gajić kaže za KRIK da je ovakva odluka očekivana i da je reč o kontroli štete pošto je slučaj privukao veliku pažnju javnosti.

Gajić je objasnio da se Obradoviću stavlja na teret odavanje poslovne tajne, međutim, dodaje da to podrazumeva da je delo počinjeno iz koristoljublja.

„Jasno je da je jedinu štetu pretrpeo ’Krušik’ jer je Obradović dao podatke novinarima. ’Krušik’ je oštećen jer je izgubio novac pošto je morao da sarađuje sa ministrovim ocem“, kaže Gajić.

Gajić kaže da Obradović „de facto“ jeste uzbunjivač, ali da taj status nema u ovom postupku i da bi mogao da ga dobije samo ukoliko bi slučaj protiv njega bio obustavljen.

„Neko ne može da ima status uzbunjivača i osumnjičenog. Da smo mi pravna država, tužilac bi pokrenuo postupak protiv onih koji su vršili zloupotrebe, a on bi dobio status uzbunjivača“, dodaje Gajić.

NIN je u poslednjem broju objavio da se uzbunjivač, zaposleni u državnoj fabrici oružja „Krušik“ iz Valjeva, već 20 dana nalazi u pritvoru zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu o izvozu oružja u koji je umešan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Ova informacija do tada je bila nepoznata javnosti, a Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo nikakvo saopštenje iako je to uobičajena praksa.

Privatni izvoznik „GIM“ koji je povezan sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem kupovao je oružje u „Krušiku“ po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „SDPR Jugoimport“, o čemu su pisali BIRN i portal „Arms watch“. Branko Stefanović posredovao je, kako je otkrio BIRN, u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U znak podrške Obradoviću, ispred Centralnog zatvora u Beogradu sinoć se okupilo stotinak građana koji su zahtevali da se on pusti iz pritvora.

Comments are closed.