Uslovna kazna za nesavestan rad tokom rušenja u Savamali

Uslovna kazna za nesavestan rad tokom rušenja u Savamali

Viši sud u Beogradu potvrdio je sporazum o priznanju koji je sa tužilaštvom potpisao policajac Goran Stamenković za nesavestan rad u noći rušenja u Savamali. Stamenković je osuđen na uslovnu kaznu od pet meseci zatvora koju će morati da odsluži ako krivično delo ponovi u roku od dve godine. 

Piše: Bojana Pavlović

Stamenković je jedini koga su nadležni označili kao odgovornog u slučaju Savamala i to za nesavestan rad na mestu šefa smene službe beogradske policije u noći bespravnog rušenja u Hecegovačkoj.

Ime ovog policajca našlo se u dokumentu Višeg javnog tužilaštva kojim se proglasilo nenadležnim i slučaj prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu, a koji je objavio KRIK.

MUP je potom u aprilu ove godine istom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Stamenkovića koja je potom prosleđena novoosnovanom odeljenju Višeg tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije.

Detalje o tome šta se dešavalo u dežurnoj službi tokom bespravnog rušenja i učešću Stamenkovića u javnost je izneo tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković u izveštaju o postupanju policije.

On je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“. Ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, do danas je podnelo krivičnu prijavu samo protiv Stamenkovića.

Podsetimo, krajem aprila navršilo se dve godine od bespravnog rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala, a istraga još nije otvorena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Policija i tužilaštvo nisu ga saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.