Urednik KRIK-a zadržan na aerodromu u Abu Dabiju i deportovan u Srbiju

Urednik KRIK-a zadržan na aerodromu u Abu Dabiju i deportovan u Srbiju

Stevan Dojčinović (foto VOA)

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan je sinoć na aerodromu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde mu je saopšteno da je na „crnoj listi“ i da ne može da uđe u zemlju, već da će biti deportovan nazad u Srbiju.

Piše: Milica Vojinović

Dojčinović je na aerodrom doleteo juče oko 20 časova direktnim letom iz Beogada i tada su ga službenici na pasoškoj kontroli zadržali i uzeli mu pasoš.

„Nakon toga su me odveli u deo aerodroma gde se nalazi policija. Tamo su mi uzeli otiske prstiju, slikali me i napravili fajl. Zatim su me ostavili da čekam pod nadzorom i tak nakon pet sati čekanja rekli da ću ujutro biti deportovan u Srbiju“, kaže Dojčinović.

On navodi da je ukupno 12 sati proveo pod nadzorom policajaca, koji su mu kratko saopštili da je na „crnoj listi“ i da moraju da ga vrate nazad. Dojčinović je zatim pod pratnjom ukrcan na jutarnji let, bez jasnog obrazloženja. 

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje.“

Dojčinović je danas u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i to na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Urednik KRIK-a bio je u sličnoj situaciji i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju. Tada je trebalo da studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu, ali je umesto toga ceo dan proveo u pritvoru i zabranjen mu je ulaz u ovu zemlju do 2020. godine. Dojčinović nikada nije dobio objašnjenje od ruskih vlasti za ovaj slučaj, iako ga je zvanično tražio više puta. Jedini odgovor poslala mu je ruska tajna služba FSB, koja je u pismu samo navela da Dojčinovića smatraju “pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje”.  

„Za razliku od Rusije ovde su bili ljubazniji prema meni. Nisam završio u pritvoru, pustili su me da uz njihovu pratnju odem da kupim hranu“, navodi Dojčinović koji je trenutno u Etihadovom avionu na letu za Beograd.

3 Comments

 1. Doca kaže:

  Neka druga vlada, a nisu mu rekli koja. Mnogo smešno a istovremeno i tužno. A odakle su kupci PKB-a i ko navodno gradi Beograd na vodi. Ljudi osvestite se dok ne bude kasno. ( ako već nije ).

  • Nemanja Nedeljkovic kaže:

   Slaba vajda od osvešćivanja, ja sam od toga ruge davno digao, gledam u se i u svoje kljuse, a ovo sa državom šta bude biće, nismo mi srbi zavisni od države valjda toliko, preživeli smo i Otomane, preživećemo i buduće talasanje…

 2. Miomir kaže:

  Ja znam ko je arapima sapnuo da ga ne puste i zbog cega a vi?Ma znate i vi!Ja nisam nikome prodavao orizje,mozda Dojcinovic ne zna.