Urednik KRIK-a tužio Ištvana Kaića

Urednik KRIK-a tužio Ištvana Kaića

Stevan Dojčinović

Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, tužio je Ištvana Kaića, saradnika Vladimira Bebe Popovića, zbog laži koje je Kaić objavljivao na svom sajtu.

Piše: Bojana Jovanović

Ištvan Kaić objavio je tekst u kojem je izneo mnoštvo laži o uredniku KRIK-a, optužujući ga da je „lažni novinar“ i „urednik organizacije lažno registrovane kao medij“, da se bavi „kriminalizovanjem ljudi bliskih vlasti i premijeru“ i „reketiranjem označenih meta“. Dojčinovića je lažno optužio da je radio za pokojnog Mikija Rakića i Borisa Tadića, ali i za ljude iz tužilaštva i policije.

Ovaj tekst Kaić je objavio u martu ove godine, u jeku kampanje koju su „Informer“ i drugi provladini mediji vodili protiv Dojčinovića. Urednik KRIK-a napadnut je zbog istraživačkih priča o vezama ministra zdravlja Zlatibora Ločara sa zemunskim klanom i imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Kaićev tekst preneo je provladin tabloid „Informer“, magazin „Afera“, čiji je vlasnik blizak zemunskom klanu, i više drugih portala. Kaić je navode iz svog teksta ponavljao i u emisiji na televiziji „Studio B“.

Mnoge međunarodne institucije i mediji su osudili medijsku hajku protiv Dojčinovića i KRIK-a.

Kaić u svojim tekstovima često piše negativno o nezavisnim medijima, istaknutim pojedincima iz civilnog sektora, onima koji kritikuju vlast ili se bave istraživačkim novinarstvom.

On je saradnik Instituta za javnu politiku, nevladine organizacije koju je osnovao i vodi Vladimir Beba Popović – čovek blizak vlastima Srbije i Crne Gore. Popović je povezan i sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom kojem se sudilo zbog šverca cigaretama.

Urednik KRIK-a je pre Kaića tužio i provladin tabloid „Informer“ zbog sličnih laži.

Podržite KRIK

KRIK želi da tuži i sve ostale medije koji vode kampanju protiv naše redakcije i napadaju nas zbog otkrića o kriminalu i korupciji.

Da bismo uspeli da se odbranimo potrebna vam je vaša pomoć! Pomozite nam tako što ćete donirati KRIK preko Paypala ili uplatnice u pošti i banci, a novac ćemo uložiti da platimo troškove sudskih taksi i advokata u predstojećim procesima, ali i da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Više informacija na ovom linku.

Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.