Urednik KRIK-a dobitnik međunarodne nagrade

Urednik KRIK-a dobitnik međunarodne nagrade

Dodela nagrada

Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istaživanje kriminala i korupcije – KRIK, deo je novinarskog tima koji je juče dobio međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo Global Shining Light.

Piše: Bojana Jovanović

Novinari su nagrađeni za serijal istraživačkih priča „Unholy Alliances“ o vezama premijera Crne Gore Mila Đukanovića sa pripadnicima balkanskih kriminalnih grupa, a koje su nastale u produkciji novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.

Dve priče iz serijala, o tome kako je „Prva banka“ u vlasništvu Đukanovićeve porodice primala milione od narko bosa Darka Šarića i tekst o mahinacijama u vezi sa zemljištem na kome je stadion fudbalskog kluba „Mogren“ iz Budve koje je iz javnog prešlo u vlasništvo Šarićeve kompanije, možete pročitati na našem sajtu.

Istraživanje koje je trajalo godinu dana vodila je novinarka OCCRP-a Miranda Patrucić, a učestvovali su Dejan Milovac iz crnogorske antikorupcijske nevladine organizacije MANS, Stevan Dojčinović i Lejla Čamdžić (OCCRP).

Nagradu je dodelila Globalna mreža istraživačkog novinarstva (GIJN) na konferenciji u Lilehameru u Norveškoj. Ova mreža okuplja više od 100 medija sa svih kontinenata koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala.

Projekat „Unholy Alliances“ je otkrio da „daleko od modela kandidata za članstvo u EU, Crna Gora u stvarnosti funkcioniše kao mafijaška država“, navodi se u saopštenju GIJN-a.

Osim tima OCCRP, prva nagrada dodeljena je i serijalu tekstova „Imperija pepela“ objavljenom u brazilskim mediju „Gazeta do Povo“. Novinarski tim istraživao je krijumčarenje cigareta i narkotika u Južnoj Americi pet meseci. Otkrili su da ovu nedozvoljenu trgovinu u tajnosti vodi predsednik Paragvaja Horasio Kartes.

Nagradu za izuzetnost žiri je dodelio projektu „Yanukovich leaks“ kojim je razotkrivena korupcija bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Zahvaljujući angažovanosti istraživačkih novinara sačuvano je oko 25.000 strana dokumenata koje su Janukovičevi saradnici pokušali da unište tako što su ih bacilli u jezero na njegovom imanju Mežehirija. Dokumenta su sada deo dokaznog materijala tužilaštva u postupcima protiv Janukoviča i njegovih saradnika.

Nagrada Global Shining Light dodeljuje se svake druge godine. Pobednike bira međunarodni šestočlani žiri.

Za ovogodišnju nagradu je bilo prijavljeno 76 istraživačkih priča iz 34 zemlje.

Comments are closed.