Upravni sud odlučuje po tužbi bivšeg sudije Vučinića

Upravni sud odlučuje po tužbi bivšeg sudije Vučinića

Ročište po tužbi bivšeg sudije Vladimira Vučinića protiv odluke Visokog saveta sudstva kojom mu je izrečena javna opomena jer je davao izjave za medije održano je danas u Upravnom sudu. Sud će svoju odluku saopštiti naknadno.

Piše: Bojana Pavlović

Vučinić, koji je sudio u Specijalnom sudu i u međuvremenu napustio sudstvo i postao advokat, zatražio je da se poništi rešenje Visokog saveta sudstva i da se iz njegove biografije obriše javna opomena.

„Možda tokom svoje karijere kao sudija nisam zaslužio srebrni sat, ali nisam zaslužio ni javnu opomenu“, istakao je Vučinić i dodao da tužba koju je podneo može da bude značajna da bi se na pravi način postavilo pitanje kada i kako sudije mogu da komuniciraju sa medijima.

On je tužbu podneo pošto ga je Visoki savet sudstva 2015. proglasio krivim za lakši disciplinski prekršaj i izrekao opomenu jer je davao izjave za medije u vezi sa odlukom da Miroslavu Miškoviću vrati pasoš.

Nakon odluke da Miškoviću vrati pasoš, na naslovnim stranama tabloida osvanuli su tekstovi sa optužbama na Vučinićev račun da je „Miškovićev sudija“ i da je pasoš vratio mimo procedure.

Tabloidima se u napadu pridružila i „Politika“.  Vučinić je pozvao novinarku „Politike“ i naveo da zakon kaže da o vraćanju pasoša odlučuje predsednik veća i da je medijska spekulacija da je Miškoviću pasoš vraćen tajno.

„Na perfindan način pripisuje mi se nezakonitost u proceduri i ovo doživljavam kao pritisak. Zakon je apsolutno poštovan. Tačno je da je Miškoviću pasoš vraćen na ruke kako zakon i nalaže“, rekao je tada Vučinić za „Politiku“ zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

On je danas istakao da je i dalje uveren da je postupio u skladu sa zakonom i da je pojašnjavao proceduru, a ne komentarisao odluku.

„Ja sam isti sudija koji je odredio jemstvo i oduzeo putnu ispravu. A od mene je traženo da opozovem odluku o vraćanju pasoša. Smatrao da sam da je moja dužnost da branim svoju nezavisnost i nepristrasnost u trenutku kada to nisu činili i predsednik suda ni portparol“.

Vučinić je podsetio da je disciplinska komisija najpre odlučila da nije načinio prekršaj, a da je potom po žalbi disciplinskog tužioca Visoki savet sudstva ocenio da je počinio lakši prekršaj.

Predstavnik Visokog saveta sudstva Aleksandar Pantić istakao je da su Vučinićevi navodi u tužbi neosnovani i naveo da je on kao sudija samoinicijativno pozvao novinarku bez odobrenja predsednika suda. Vučinić je odgovorio da ne postoji pravilo koje mu nalaže takvu proceduru.

Podsetimo, postupak protiv Vučinića pokrenut je na inicijativu predsednika suda Aleksandra Stepanovića i to nakon što se Vučinić požalio Visokom savetu sudstva da je Stepanović na njega vršio pritisak zbog odluke koju je kao sudija doneo.

Visoki savet sudstva odbacio je Vučinićevu pritužbu i rešio da predsednik suda nije vršio pritisak kada je tražio da povuče odluku – jer je odluka već bila doneta.

Vučinić je sudio u nekim od najznačajnijih slučajeva organizovanog kriminala u zemlji. Bio je deo veća koje je osudilo Darka Šarića na maksimalnu kaznu, takozvanu „drumsku mafiju“ osudio je na 131 godinu zatvora, a priveo je kraju i suđenje Miloradu Ulemeku Legiji i pripadnicima JSO-a zbog oružane pobune.

O pritiscima zbog kojih je napustio sudstvo Vučinić je govorio u intervjuu za KRIK.

Hronologiju slučaja pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Saymon kaže:

    Covek je primer kako jedan sudija treba da radi, da se ponasa, izgleda… Imao sam priliku da radim sa njim i vidim sve to na delu….