Upravni sud odbio tužbu protiv Poverenika u slučaju Savamala

Upravni sud odbio tužbu protiv Poverenika u slučaju Savamala

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Upravni sud odbio je tužbu Republičkog javnog tužioca kojom je tužilac tražio da se poništi rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića u slučaju „Savamala“. Poverenik je ovim rešenjem naložio da se javnosti dostavi profesionalna biografija Sanje Đurić, tužiteljke koja vodi postupak u vezi sa bespravnim rušenjem u Savamali.

Piše: Bojana Jovanović

Tužbu protiv Poverenika u slučaju Savamala Republičko javno tužilaštvo (RJT) podnelo je zbog „kršenja zakona na štetu javnog interesa“. Poverenik navodi da je ovakvo postupanje generalno, a posebno u konkretnoj situaciji pravni oksimoron.

„Naime, ne samo da je savršeno normalno i opravdano, u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima, da profesionalne biografije nosioca javnih funkcija budu dostupne javnosti, nego je šta više u konkretnom slučaju ’sporna’ biografija i u vreme podnošenja tužbe protiv Poverenika, čak i pre toga, bila dostupna najširoj javnosti. I to ni manje ni više nego na veb sajtu Državnog veća tužilaca, čijim radom rukovodi upravo republički javni tužilac“, piše u saopštenju Poverenika.

Apsurd je što pod takvim okolnostima RJT kvalifikuje nalog Poverenika kao „kršenje zakona i ugrožavanje javnog interesa“, navodi se dalje u saopštenju.

Poverenik smatra da je presuda očekivana, ali ocenjuje da slučaj, odnosno samo podnošenje tužbe ilustruje sa kakvom neodgovornom lakoćom postupci i akti Poverenika pokušavaju da se diskredituju i diskvalifikuju.

Podsetimo, Poverenik za informacije od javnog značaja je, nakon žalbe građanina Dragana Marića, naložio Višem tužilaštvu u Beogradu da dostavi profesionalnu biografiju Sanje Đurić, postupajuće tužiteljke u slučaju bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Inače, i ime tužiteljke bilo je skrivano od javnosti nekoliko meseci, a postalo je dostupno tek pošto je intervenisao Poverenik.

Tužilaštvo je odbilo da postupi po nalogu Poverenika i obratilo se RJT-u sa zahtevom da ono tužbom kod Upravnog suda traži da se poništi rešenje Poverenika.

Bez istrage u slučaju Savamala

Prošlo je više od dve godine od kada su maskirane osobe bagerima bespravno porušile privatne objekte u beogradskoj četvrti Savamala, a policija i tužilaštvo još nisu otkrili ko je učestvovao u rušenju, niti ko ga je naredio. Istraga u ovom slučaju još nije otvorena.

Jedina osoba koja se pominje u ovom slučaju je Goran Stamenković, šef smene službe beogradske policije u noći bespravnog rušenja, koji je uslovno osuđen zbog nesavesnog rada u službi.

Sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon događaja u Savamali da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Od tada ga o ovim saznanjima nisu saslušali ni policija i tužilaštvo.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug pohvalio da je organizovao rušenje. Siniša Mali nije ispitivan u vezi sa njenim navodima.

Izveštaj policije koji je KRIK objavio početkom oktobra prošle godine ukazuje da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte najznačajnije događaje i izjave u vezi sa ovim slučajem. 

Comments are closed.