Uprava: Zatamnjena transakcija nije u vezi s Vulinom

Uprava: Zatamnjena transakcija nije u vezi s Vulinom

Aleksandar Vulin (foto: Ministarstvo odbrane)

Uprava za sprečavanje pranja novca sinoć je izdala saopštenje u kojem je rekla da se transakcija od oko 205.000 evra koja se spominje u izveštaju o kupovini stana Aleksandra Vulina – ne odnosi na Vulina i njegov stan. Posle ovog saopštenja još manje je jasan rad Uprave na ovom slučaju i šta se tačno proveravalo.

Redakcija KRIK-a

Podsetimo, „Insajder“ je juče objavio izveštaj Uprave o slučaju „tetka iz Kanade“, odnosno kupovini stana ministra Aleksandra Vulina. Neki podaci su zatamnjeni, iako se radi o slučaju od nesumnjivog javnog interesa.

Tako, u jednom delu izveštaja piše: „Prema informacijama dostupnim Upravi, dana 6.9.2012. godine, transferisana su sredstva sa računa fizičkog lica (zatamnjeno) na račun (zatamnjeno) u iznosu od 204.800 evra po osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.“

S obzirom da je izveštaj sačinjen o kupovini stana ministra Vulina i s obzirom da se ova transakcija odnosi na ugovor o kupoprodaji nepokretnosti – novinari KRIK-a su u jučerašnjoj vesti zaključili da se ta transakcija odnosi na stan koji je ministar kupio.

Uprava, u saopštenju, navodi da to nije tačno.

„Po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije, transakcija od 06.09.2012. u iznosu od 204.800,00 EUR bila je predmet provera i Uprava nije utvrdila neposrednu vezu pomenutog pravnog posla sa kupovinom stana od strane Aleksandra Vulina. Prema raspoloživim podacima pomenuta transakcija je u vezi sa kupovinom nepokretnosti od istog investitora, ali od strane drugog lica kod koga nisu utvrđene veze sa Aleksandrom Vulinom i članovima njegove porodice i čiji su podaci prosleđeni instituciji koja je inicirala postupak kontrole i zasenčeni su shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.“

Redakcija KRIK-a se izvinjava čitaocima zbog pogrešno iznetog zaključka u prethodnoj vesti – da je transkacija bila povezana sa Vulinom. Zabuna je nastala zbog nedostatka podatka. Zaključak koji smo izneli bio je u skladu sa tada dostupnim informacijama. Napominjemo i da u izveštaju Uprave ne stoji da ova transakcija nije povezana sa ministrom. To smo saznali tek iz sinoćnjeg saopštenja.

Redakcija KRIK-a smatra i da državni organi ne smeju da na ovaj način, izostavljajući ključne informacije, dovode medije i javnost u zabludu.

Uprava je saopštenjem malo toga razjasnila, već je dodatno stvorila konfuziju o tome šta je sve proveravala u slučaju „tetka iz Kanade“.

KRIK podseća i da dokaza o poreklu novca kojim je Vulin kupio stan još nema.

Više o slučaju „tetka iz Kanade“ pročitajte ovde.

Comments are closed.