UNS osudio pretnje novinarima KRIK-a

UNS osudio pretnje novinarima KRIK-a

Foto: Pixabay

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje koje je KRIK dobio pošto je objavio tekst o tome da je brat ministra finansija Siniše Malog raspolagao kolima i stanom u vlasništvu privatne firme „Milenijum tim“, a provladin tabloid „Srpski telegraf“ KRIK-ovu priču predstavio kao napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Piše: Bojana Jovanović

UNS u saopštenju poziva medije na uzdržanost od politizacije istraživačkih tekstova i ističe da je pravo medija da istražuju teme od javnog interesa.

Organizacija podseća da javne ličnosti imaju manji stepen zaštite privatnosti od običnih građana, a sa njima povezane ličnosti mogu da dele njihovu sudbinu samo ukoliko imaju saznanja od značaja za javnost i temu koju novinari istražuju.

„UNS poziva medije da se uzdrže od političkih zloupotreba kojima su izloženi i da profesionalno izveštavaju proveravajući sve činjenice i poštujući odredbe Kodeksa novinara Srbije, naročito one koje se odnose na decu“, piše u saopštenju.

Podsetimo, nakon objavljivanja priče o vezama Predraga Malog, brata ministra finansija Siniše Malog, i „Milenijum tima“, firme angažovane na brojnim državnim projektima, provladin tabloid „Srpski telegraf“ objavio je tekst u kome je novinare KRIK-a lažno optužio da su pratili nevenčanu suprugu Predraga Malog.

Tabloid je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji prikazuju osobu kako navodno prati nevenčanu suprugu Malog za koju lažno tvrde da je novinar KRIK-a. Glavni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“ i da je deo tajne operacije „Omča“, koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.

Nakon ove kampanje „Srpskog telegrafa“ kojoj su se priključili i pojedini predstavnici vlasti KRIK-u je preko društvene mreže fejsbuk stigla pretnja: „Nećete još dugo“.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, godinama vozio „audi a6“ u vlasništvu „Milenijum tima“, dok je stan te kompanije koristila njegova tadašnja devojka.

Firma „Milenijum tim“ angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“. Osim toga, kompanija je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka vrednu oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Učestvovala je i u desetinama drugih poslova plaćenih iz budžeta, a njeni prihodi rastu iz godine u godinu.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali kazali su da ovakav odnos brata ministra finansija i privatne kompanije može da se opiše kao klasičan primer korupcije.

Pročitajte:

Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

„Srpski telegraf“ montiranim snimcima napada KRIK

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde.

Comments are closed.