Umesto u sudnici, optuženi za nasilje u Beton hali sedeli u kafiću

Umesto u sudnici, optuženi za nasilje u Beton hali sedeli u kafiću

Optuzeni za demoliranje kluba Komitet (foto: KRIK)

Suđenje jedanaestorici momaka koji su optuženi da su u oktobru 2018. godine demolirali noćni klub „Komitet“ u Beton hali u Beogradu danas nije održano jer je većina njih umesto na optuženičkoj klupi bila u obližnjem kafiću. Nastavak je zakazan za početak sledeće godine.

Piše: Jelena Radivojević

U hodniku Prvog osnovnog suda ovog jutra nije bila gužva kao inače pred suđenje momcima koji su optuženi za demoliranje kluba u Beton hali – jer se oni nisu pojavili. U sudnicu su u deset časova došli samo optuženi Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi i Filip Gojković koji je sproveden iz pritvora. Pojavio se i Jakša Peković, jedan od advokata.

Sudija Mirjana Madić kratko je konstatovala da devetorica od 11 optuženih nisu došla, te da suđenje ne može da se održi. U tom momentu na vrata je zakucala advokatica Maja Atanasković.

„Oni su u kafiću sudija svi, ubeđuju me da je suđenje u pola 11, sad ću ih pozvati da svi dođu“, rekla je advokatica. U međuvremenu je pristigao i advokat Nikola Ristović koji je odmah pozvao optužene da dođu, međutim, sudija je smatrala da je to nepoštovanje suda i odmah je zakazala datum sledećeg suđenja.

Advokat Ristović pokušao je da ubedi sudiju da se suđenje ipak održi.

„Ovaj predugi pritvor utiče na njihovu psihu“, našalio se on.

„Baš zato bi trebalo da su tu od devet, a ne da ja njih čekam“, rekla je sudija Madić.

Nakon toga, optuženi su jedan po jedan pristizali u sudnicu, ali im je sudija rekla da suđenja neće biti.

„Što smo onda dolazili“, začulo se sa optuženičke klupe.

„Molim? Trebalo je u pola deset da dođete“, rekla je Madić.

Nakon toga nastao je žamor u sudnici jer su optuženi pričali u glas pokušavajući da ubede sudiju da je ona zakazala suđenje za pola 11, a ne za 10.

„Kako je nas deset čulo onda da je u pola 11?“, insistirali su optuženi.

„Ne znam, kako su svi ostali znali kad da dođu“, odgovorila je sudija i obavestila ih da je naredno suđenje zakazano za početak januara kada će biti pregledani video-snimci upada u klub „Komitet“.

Jedan od snimaka napada KRIK je objavio nedugo posle događaja. Na njemu se vidi grupa od tridesetak osoba kako prilazi ulazu u „Komitet“.

Nasilničko ponašanje

Podsetimo, na optuženičkoj klupi zbog nasilja u klubu „Komitet“ je 11 osoba. Oni suptuženi za nasilničko ponašanje i nanošenje lakših i teških telesnih povreda.

Tužilaštvo tvrdi da su oni u oktobru prošle godine upali u klub maskirani fantomkama i kapuljačama, naoružani palicama i flašama. Predmete su najpre bacali ka ulazim vratima, a po ulasku su lomili i obarali stolove i stolice, kase i udarali goste.

Neki od optuženih deo su ekipe ubijenog kriminalca i vođe navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Članovi ove grupe, kako je KRIK otkrio, obezbeđivali su noćne klubove u Beogradu, čuvali predstavnike fudbalskog kluba Partizan, prodavali drogu i učestvovali u tučama i pucnjavama.

Tako, protiv optuženog Aleksandra Vidojevića vodili su se postupci za razbojništvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja. Vlasnik je firme za obezbeđenje koja je prethodno pripadala devojci ubijenog Stankovića, kako je ranije otkrio KRIK.

Vidojević je u junu prošle godine viđen u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako zajedno navijaju na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji.

Sa njima je tada bio i Boris Karapandžić, takođe optužen u ovom postupku, koji je ranije osuđivan za trgovinu drogom, nezakonito posedovanje oružja i razbijanje kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

1 Comment

  1. Savamala kaže:

    …ekipa.