Umesto da odgovori, MUP pokušava da diskredituje Jankovića

Umesto da odgovori, MUP pokušava da diskredituje Jankovića

Saša Janković (foto: mc.rs)

Nakon što je Zaštitnik građana Saša Janković saopštio da ni po isteku dodatnog roka policija nije postupila po preporukama u slučaju Savamala, državna sekretarka MUP-a Jana Ljubičić, umesto odgovora, Jankovića naziva „političkim igračem“.

Piše: Bojana Pavlović

Posle kontrole rada policije Janković je dao preporuke i naložio im da otkriju ko su maskirani ljudi koji su zadržavali i vezivali građane u noći 25. aprila dok su rušeni objekti u Savamali, kao i ko su njihovi nalogodavci i pomagači. Policija je trebalo da utvrdi i ko je odgovoran za to što te noći nisu zaštitili građane.

Zaštitnik je podsetio da je policija prekršila zakon time što nije postupila po ovim preporukama, niti navela razloge zbog kojih to nije učinila.

„Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava“, naveo je Janković.

On se osvrnuo i na tužbu koju je ministar unutrašnjih poslova podneo protiv urednika i novinarke nedeljnika „NIN“, jer su ga označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao.

„Umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad policije te noći, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN-a i kritičku misao u Srbiji. To je korak u potpuno pogrešnom pravcu“, ocenjuje zaštitnik građana.

Jana Ljubičić

Jana Ljubičić (foto: mup.gov.rs)

Na ovu njegovu objavu reagovala je danas državna sekretarka ministarstva Jana Ljubičić. Ona se nije bavila razlozima zbog kojih MUP nije postupio po preporukama Zaštitnika građana, već je Jankovića nazvala političkim igračem koji zloupotrebljava svoj položaj.

„Volela bih da konačno skine masku Zaštitnika građana i javno prizna koja je njegova uloga u društvu i prestane da manipuliše svojom funkcijom. Jer upravo on zloupotrebljava svoj položaj i obmanjuje građane, a ne ja kao državni sekretar kome je isključivo stalo do istine i pravde“, napisala je Ljubičić.

Janković je za KRIK rekao da MUP nije objavio ni reči o zakonskim obavezama tog ministarstva već da „državna sekretarka pokušajem ličnih diskvalifikacija brani pravo ministra da ponese privatnu tužbu.“

„Da li ona ,samoʼ zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u ulogu advokata privatnog lica ili je to najbolji dokaz potrebe da stanem u zaštitu slobode medija s obzirom na to da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe stoji državni aparat sile i da je ministrova tužba protiv NIN-a u stvari pritisak vlasti na kritičko novinarstvo“, rekao je Janković.

Bespravno rušenje

Objekti u Savamali srušeni su u izbornoj noći 25. aprila kada su tri bagera srušila oko hiljadu kvadrata privatnog vlasništva. Dok je rušenje trajalo, maskirane osobe obezbeđivale su teren, zaustavljale slučajne prolaznike, legitimisali ih, oduzimali mobilne telefone i privremeno zatvarali u obližnje objekte. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

Zaštitnik građana je u maju objavio izveštaj u kom je utvrdio da je policija prekršila zakon kada je odbila da izađe na teren po pozivu građana.

Preslušavanjem snimaka telefonskih poziva upućenih policiji potvrdio je izjave svedoka su se obratili policiji koja je, umesto da ih zaštiti uputila na Komunalnu policiju uz obrazloženje da je tako naređeno „sa vrha vlasti“.

Janković  je zaključio da propusti u radu policije i njenih službenika nisu propust pojedinaca već su organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga.

Iako je premijer Aleksandar Vučić javno rekao da su za rušenje odgovorni najviši organi grada Beograda, javnosti nije predočeno ko je rušio objekte niti naredio da se to uradi. Tužilaštvo do danas nije pokrenulo istragu.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali.

Comments are closed.