Ukinuta presuda za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića

Ukinuta presuda za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića

Nikola Bojović (foto: MUP)

Ubijeni Nikola Bojović

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu članovima grupe kojima se sudilo za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića i naložio novo suđenje. U obrazloženju se navodi da je sud pogrešno utvrdio činjenice i nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Miloša Vojnovića, člana grupe koji je priznao delo i ispričao sve što zna. 

Piše: Bojana Pavlović

Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, nedovoljno razjašnjena i doneta na „pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“, tvrdi Apelacioni sud.

U obrazloženju sud navodi više razloga za donošenje ovakve odluke – da u presudi sudija Vladimir Duruz nije utvrdio koliko je članova brojala kriminalna grupa, kao ni ko su joj bile vođe.

„Ukoliko se radi o neutvrđenom broju nepoznatih lica, kao pripadnika organizovane kriminalne grupe, ne može se utvrditi kako je izveden zaključak da je uopšte nastala organizovana kriminalna grupa koja mora imati najmanje tri pripadnika“, piše u obrazloženju.

Prvostepeni sud nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Miloša Vojnovića koji je priznao delo i ispričao tužilaštvu sve što zna. Apelacioni sud nije prihvatio ono što je sudija Duruz napisao u presudi – da je Vojnovićev iskaz u određenim delovima nedosledan, nelogičan i neživotan.

Apelacioni sud ističe i da Vojnović, uprkos brojnim pritiscima kojima je bio izložen tokom postupka da promeni iskaz, to nije učinio već se „na jasan i dosledan način izjašnjavao o ovim okolnostima koje su njemu bile poznate“. Vojnović je objašnjavao kako je i zašto došao u Crnu Goru, da je izvršio krivično delo, ali i koja je bila uloga drugih okrivljenih, što je sud morao da detaljnije ispita, tvrdi Apelacioni sud.

Veće koje je odlučivalo o presudi činile su sudije Zoran Savić, Duško Milenković, Milena Rašić, Mirjana Popović i Vučko Mirčić.

Ovakvom odlukom oni su uvažili gotovo sve zamerke na presudu tužioca Milenka Mandića.

Apelacioni sud je naveo da je Vojnoviću i Saši Cvetanoviću pritvor produžen do dalje odluke prvostepenog suda.

Presuda

Podsetimo, presuda u ovom slučaju doneta je u aprilu. Njome su za ubistvo Nikole Bojovića bili su osuđeni Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić na 35, odnosno 30 godina zatvora.

Miloš Vojnović je priznao da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Na osnovu sporazuma osuđen je na deset i po godina, dok je Slaviša Novaković kao njegov saučesnik dobio 35 godina zatvora.

Miloš Delibašić bio je oslobođen svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on bio vođa grupe i da je naredio ubistvo Vidakovića.

Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno animoziteta prema Delibašiću, nije govorio istinu.

Delibašić je više puta tokom suđenja tražio od Vojnovića da povuče svoj iskaz uz obećanje da će oprostiti, a sa sudske govornice vređao je Vojnovića i pretio njemu i njegovoj porodici.

Delibašić je u međuvremenu pušten iz zatvora gde je služio kaznu po drugoj presudi i u nastavku suđenja će se braniti sa slobode.

Optužnica

U julu 2016. podignuta je optužnica protiv grupe koja je označena odgovornom za ubistva Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića, kao i za pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe označeni su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić.

U optužnici se navodi da je ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine naručio Šaranović „iz koristoljublja i bezobzirne osvete“, želeći da se osveti za ubistvo brata Branislava ubijenog u oktobru 2009. Direktni izvršilac je, prema optužnici, Saša Cvetanović zvani Pitbul.

Vojnović je ranije ispričao da je posle ubistva Bojovića nastao haos jer je Šaranović ovo ubistvo izveo bez znanja Delibašića.

Po njegovim rečima, strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića zbog čega su otišli u Budvu. Tokom pripreme ovih likvidacija, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Vidaković.

Vojnović je ubio Vidakovića u kafiću „Sejlor“ u Budvi početkom jula 2013. Uhapšen je desetak dana kasnije u Beogradu.

„Rekli su: ‘Ti si ubio Nikolu’. Prvo sam rekao da ne znam ništa, a posle sam odlučio da sve kažem. Bilo mi je dosta svega. Rekao sam: ‘Nisam ja, ali znam ko je’“, objasnio je Vojnović zbog čega je odlučio da tužilaštvu ispriča sve što zna.

Presuda je doneta u aprilu ove godine. Kraj postupka nije dočekao Slobodan Šaranović – ubijen je u martu 2017. ispred svoje kuće u Budvi.

Pročitajte kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.