Ukinuta presuda za pokušaj ubistva Beka

Ukinuta presuda za pokušaj ubistva Beka

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandar Zdravković u novembru prošle godine osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka, rečeno je iz ovog suda za KRIK. Nije poznato šta su sudije odlučile kada je u pitanju deo presude kojim je Maja Adrovac oslobođena optužbi.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda Nada Hadži Perić, Milenko Cvijović, Vučko Mirčić, Olivera Anđelković i Maja Ilić donele su odluku o prvostepenoj presudi za pokušaj ubistva Milana Beka, ali ona još nije napisana, niti je izdato zvanično saopštenje.

Portparolka tog suda Mirjana Piljić rekla je za KRIK da je poznato da je deo prvostepene presude kojim je Aleksandar Zdravković osuđen na 10 godina zatvora ukinut i njemu će se ponovo suditi, ali da se i dalje ne zna kakvu odluku su sudije donele u vezi sa Majom Adrovac koja je prvostepeno oslobođena optužbi. 

Piljić je objasnila da je odluka u odnosu na Zdravkovića poznata jer je u rešenju kojim je on iz zatvorskog prebačen u kućni pritvor navedeno da je takva odluka doneta na osnovu ukinute presude.

Zdravković je, podsetimo, u novembru prošle godine osuđen da je pokušao da ubije Milana Beka 2014. tako što ga je sačekao ispred njegove kuće na Senjaku i pucao u njega nekoliko puta. Maja Adrovac je oslobođena optužbi da mu je u tome pomogla tako što je nabavila municiju.

Osam meseci nakon napada na Beka, u julu 2015, uhapšena je Maja Adrovac pošto je njen DNK nađen na čaurama metaka sa mesta pucnjave. Istraga je ukazivala da je ona pucala, ali je potom optužena da je pomogla nepoznatoj osobi.

Posle godinu dana, u junu 2016, Adrovac je oslobođena, kako su sudije navele, zbog nedostatka dokaza.

U međuvremenu, dok se čekala odluka Apelacionog suda o ovoj presudi, uhapšen je Aleksandar Zdravković, bivši pripadnik zemunskog klana. Zdravković je prijatelj Majinog supruga Ivana Adrovca koji se dovodio u vezu sa ovim događajem iako nije bio ni među optuženima, ni među svedocima. Više o tome pročitajte ovde. 

Presuda Maji Adrovac ukinuta je u decembru 2016. i naloženo je novo suđenje. U ponovljenom postupku sudilo joj se zajedno sa Zdravkovićem.

Beko je tokom istrage rekao da sumnja ko bi mogao da stoji iza napada na njega, ali da je potrebno hrabrije tužilaštvo da bi se njegove sumnje dokazale. Njegov advokat Zdenko Tomanović ukazao je da tužilaštvo nije omogućilo da se izvrši prepoznavanje osumnjičenog Zdravkovića čime su se stvorili uslovi da napadači na Beka prođu nekažnjeno.

Sve vesti sa suđenja za pokušaj ubistva Milana Beka pročitajte na ovom linku

ISPRAVKA: U prvoj verziji teksta pisalo je da je jedan od sudija koji su doneli odluku bio i Dragan Ćesarović. Izvinjavamo se čitaocima na nenamernom propustu.

Comments are closed.