Ukinuta presuda Šariću

Ukinuta presuda Šariću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Darku Šariću kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca kokaina i naložio novo suđenje, piše na sajtu ovog suda.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je danas popodne objavio na svom sajtu da je 25. maja doneta odluka da se ukine presuda Šariću i članovima njegove grupe, ali bez navođenja detalja zbog čega je tako odlučeno. U saopštenju piše da će Šarić ostati u pritvoru do odluke Višeg suda pred kojim će mu se suditi ponovo.

KRIK će nastaviti da istražuje i izveštava o ovom slučaju.

Dva prema jedan

DarkoSaric

Darko Šarić u sudnici (foto: S.Dojčinović)

Šarić i članovi njegove grupe osuđeni su u julu prošle godine posle pet godina suđenja. Šarić, kao šef organizacije, osuđen je na maksimalnu kaznu za šverc kokaina – 20 godina zatvora.

Veće Višeg suda u sastavu Siniša Petrović, Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić donelo je odluku većinom glasova što znači da je jedan od sudija glasao da se Šarić ne osudi na maksimalnu kaznu. Nije poznato, međutim, koji sudija je kako glasao.

Vučinić, koji je u međuvremenu napustio sudstvo, rekao je za KRIK da je dva dana pre objavljivanja presude odbrana dostavila zahtev za njegovo izuzeće, što mu se dogodilo prvi put u karijeri.

Suđenje je počelo u septembru 2010. bez Šarića koji je bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu. Za njim je početkom te godine Srbija raspisala poternicu, ali već ga je bilo nemoguće naći.

U aprilu 2010. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu protiv Šarića i dvadesetak članova njegove grupe za međunarodni šverc  kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Trojica optuženih postali su svedoci saradnici na osnovu čijih iskaza je tužilaštvo podiglo još četiri optužnice. Na svim optužnicama je ukupno 36 osoba za krijumčarenje oko 5,8 tona droge.

Šarić se predao u martu 2014, dva dana posle parlamentarnih izbora. Sa kim je i o čemu pregovarao Šarić, ostalo je nepoznato.

Javnost u Srbiji iščekivala je šta će Šarić reći i da li će razotkriti svoje političke veze. Ništa od ovoga nije se dogodilo, a iz sudnice Šarić je jedino pokretao afere. On je negirao je da je učestvovao u švercu kokaina i rekao je da je žrtva obračuna srpskih i crnogorskih vlasti. Objasnio je da se predao jer je osetio da zbog promene političke klime u Srbiji može da očekuje pošteno suđenje.

Protiv Šarića u toku je i postupak za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina. Ovaj postupak je, usled promene sudskog veća, krenuo ispočetka.

Detalje o slučaju Šarić pročitajte ovde.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pomozite nam malim donacijama da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. O tome kako možete da donirate pročitajte na ovom linku.

 

Comments are closed.