Ukinuta presuda Šarićevom saradniku

Ukinuta presuda Šarićevom saradniku

Apelacioni sud u Beogradu

Saradniku Darka Šarića Mihajlu Đokoviću ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 11 godina zatvora i slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Piše: Bojana Pavlović

U obrazloženju Apelacionog suda u Beogradu navodi se da je presuda doneta uz kršenje zakona, da je nejasna i da je stoga njeno ukidanje bilo nužno.

Đoković je u oktobru prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog učešća u švercu 1.825 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

On je svoju ulogu u Šarićevoj grupi obavljao u Argentini gde je sa ostalim pripadnicima kupovao kokain od lokalnih narko-kartela, učestvovao u njegovom skladištenju i otpremao za Evropu, navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal podignutoj u oktobru 2012. godine.

Đoković i drugi članovi grupe prenosili su drogu skrivenu u posebnim pregradama automobila – bunkerima. Kokain su potom vozili u iznajmljeni stan u Buenos Ajresu, a zatim do kuće u La Plati gde su najmanje 1.825 kilograma stavili u nepropusnu burad i zakopali ih u zemlju. Droga je odatle prebacivana na brodove, a zatim u Evropu. Rodoljub Radulović, jedan od Šarićevih bliskih saradnika, bio je zadužen za prekookeanski transport budući da su brodovi bili njegovo vlasništvo, piše u optužnici. Brod sa kokainom skrivenim u soji trebalo je da prispe u Grčku, a tamošnja policija ga nije pronašla na brodu. Pretpostavlja se da je grupa bila obaveštena o tome da ih policija prati, te je drogu istovarila nadomak španske obale.

U optužnici je navedeno da je Đoković za obavljeni posao dobio naknadu od najmanje 80.000 evra, nešto manje od drugih članova grupe koji su za sličan posao dobili po 100 odnosno 200.000 evra.

Đokoviću se sudilo u odsustvu, a uhapšen je u Italiji i isporučen Srbiji dva meseca pred prvostepenu presudu Šariću i njegovoj grupi. Njegova odbrana tražila je razvajanje postupka jer, kako su istakli, ono što bi Đoković rekao moglo bi da utiče na tok suđenja Šariću.

Presuda kojom je Darko Šarić kao organizatog narko-grupe osuđen na 20 godina zatvora takođe je ukinuta.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Comments are closed.