Ukinuta presuda članu ekipe Saleta Mutavog

Ukinuta presuda članu ekipe Saleta Mutavog

Milovan Tadić desno (foto: krik.rs)

Milovanu Tadiću, članu ekipe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bio osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine drogom i naložio novo suđenje. Tadiću se sudi u još jednom postupku – da je gostu splava „Tilt“ naneo povrede od kojih je preminuo.

Piše: Bojana Pavlović

U junu prošle godine Tadić je osuđen na tri godine zatvora, dok je Bojan Živanov dobio tri meseca dužu kaznu. Apelacioni sud ukinuo je presudu zbog, kako piše u saopštenju suda, „bitne povrede odredaba krivičnog postupka“.

Tadić i Živanov uhapšeni su u avgustu 2018. u kafiću „Viktori“ u Beogradu kada je policija pronašla 37 paketića sa oko 30 grama kokaina i šest paketa sa 122 grama marihuane.

Živanov je priznao da je droga njegova i da nameravao da je proda, dok je Tadić tvrdio da mu je Živanov, neposredno pre ulaska policije, dodao paket i rekao da ga baci. On se, kako je ispričao na sudu, zaputio ka toaletu da to i učini, ali ga je presreo policajac.  

Tadić je rekao da nije znao šta je bilo u paketu, a to je potvrdio i Živanov.

Suđenje je trajalo nekoliko meseci, a u publici se jednom prilikom – kada je svedočio policajac koji je vodio akciju hapšenja, pojavio i Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja da podrži uhapšenog druga. Belivuk je inače preuzeo navijačko-kriminalnu grupu zvanu „Janjičari“ nakon ubistva kriminalca Aleksandra Stankovića 2016. godine. Članovi ove grupe obezbeđuju beogradske klubove i splavove, učestvovali su u nasilnim događajima i prodavali drogu.

Tadićev advokat rekao je tokom suđenja da je njegov branjenik bio radno angažovan u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, ali su iz ove institucije negirali ove tvrdnje. Ovaj detalj je značajan jer je KRIK već ranije pisao o vezama Novaka Nedića, generalnog sekretara vlade, i Stankovićeve ekipe.  

Nedić je navodno dolazio sa Stankovićem i Belivukom na vojno strelište u Pančevu gde su vežbali gađanje. Ovo je u krivičnoj prijavi naveo Vojni sindikat Srbije tvrdeći da su im starešine to omogućile, međutim, tužilaštvo je ovu prijavu odbacilo jer su dokazi o posetama nestali. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Tadiću se sudi da je u decembru 2015. kao radnik obezbeđenja kluba „Tilt“ naneo povrede Slobodanu Vukiću od kojih je on kasnije preminuo. Više o ovom slučaju pročitajte ovde.

Navijačko-kriminalna grupa „Janjičari“ deo je kavačkog kriminalnog klana, pokazuje policijska šema do koje su došli novinari KRIK-a. Ovaj klan godinama je u ratu sa škaljarskim klanom i u njemu je ubijena najmanje 41 osoba. Više o tome pročitajte u našoj istraživačkoj priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.