Ukinuta još jedna presuda za šverc droge

Ukinuta još jedna presuda za šverc droge

Apelacioni sud

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Mićo Nikolić Sarma krajem prošle godine osuđen na 13 godina zbog trgovine drogom.

Piše: Bojana Jovanović

U saopštenju koje je danas objavio, Apelacioni sud nije detaljno obrazložio zbog čega je ukinuo deo presude kojom su Nikolić i šestorica njegovih saradnika osuđeni na zatvorske kazne i naložio da se sudi ispočetka.

Zbog sumnje da je organizovao grupu koja je krijumčarila marihuanu sa Kosova i iz Albanije, Nikolić je uhapšen u martu 2012. godine. Optužnica je podignuta šest meseci kasnije, a Nikolić je u međuvremenu pušten na slobodu.

Početkom novembra prošle godine ponovo je uhapšen jer je pokušao da podmiti svedoka u postupku za šverc marihuane. Svedoku je ponudio 30.000 evra, kao i da mu mesečno isplaćuje dodatnih 1.000 evra, da novim, lažnim svedočenjem utiče na ishod suđenja, saopštilo je tada Tužilaštvo za organizovani kriminal. Sa Nikolićem su uhapšeni njegova supruga i dva saradnika.

Marihuana sa Kosova i iz Albanije

Mićo Nikolić Sarma optužen je da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom droge od avgusta 2011. do marta 2012. godine.

Grupa je na Kosovu i u Albaniji kupovala marihuanu i krijumčarila je do Novog Sada gde ju je potom u manjim količinama prodavala lokalnim narko-dilerima, piše u optužnici.

Marihuanu je, prema navodima tužilaštva, za Nikolića nabavljao Agron Hodža Toni iz Novog Pazara. Nikolić se sa Hodžom više puta u Novom Sadu sastajao u kafiću „Sterija“, kao i u kancelarijama svoje kompanije „Blue Line NS gradnja“.

Nakon što Hodža nabavi marihuanu, članovi grupe su dolazili na Kosovo, preuzimali drogu i prevozili je do Novog Sada. Tu su marihuanu preuzimali drugi pripadnici grupe, skladištili je u iznajmljene stanove i poslovne lokale, pa je prodavali tamošnjim narko-dilerima, navodi se u optužnici.

Početkom januara 2012. godine jedan od saradnika otišao je na Kosovo da preuzme ugovorenih 200 kilograma marihuane. Primopredaja je obavljena nedaleko od Uroševca, a u automobil je prebačeno 66 kilograma marihuane, jer je toliko moglo da se spakuje. Na putu ka Novom Sadu, u blizini sela Bogutovac kod Kraljeva, policija je zaustavila automobil. U gepeku i na zadnjem sedištu pronašla je 60 paketa oblepljenih providnom folijom, napunjenih marihuanom.

Policija je tada pretresla i jedan stan u Novom Sadu koji je služio za skrivanje droge i u njemu pronašla oko 16 kilograma marihuane upakovane u 20 paketa, kao i digitalnu vagicu za precizno merenje.

Nikolić i Agron Hodža prvostepenom presudom su osuđeni na po 13 godina zatvora, a istom presudom osuđeno je još pet članova grupe.

Svima će se, po nalogu Apelacionog suda, ponovo suditi.

Comments are closed.