Ukinut pritvor jednom od osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Ukinut pritvor jednom od osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Oliver Ivanović (foto:mc.rs)

Sud u Prištini ukinuo je pritvor Dragiši Markoviću, jednom od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića, uz obavezu da se redovno javlja policijskoj stanici. Drugoj dvojici osumnjičenih Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću pritvor je produžen još dva meseca – do aprila.

Piše: Bojana Pavlović

Spasojevićev advokat Negovan Šaranović kaže za KRIK da će uložiti žalbu na ovo rešenja suda jer smatra da za produženje pritvora nema osnova, naročito pošto je ukinut jednom osumnjičenom. On navodi da po kosovskom zakonu osumnjičeni mogu biti u pritvoru do osam meseci, ali se u posebnim uslovima taj rok može produžiti na dvanaest meseci.

Šaranović kaže da je istraga u međuvremenu proširena na još četiri krivična dela, ali da tužilaštvo nije preciziralo šta se na koga odnosi.

Ivanović je ubijen u januaru prošle godine ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. U novembru su uhapšeni Spasojević, Marković i Rošić kojima se na teret stavlja teško ubistvo, odavanje službene tajne i nezakonito držanje oružja.

Spasojevića, istražitelja u policiji na severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije.

Rošić je pod istragom zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice.

Za Markovića, takođe policajca na severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji.

Kosovska policija saoštila je prilikom hapšenja u novembru da je četvrti osumnjičeni Milan Radoičić.

Radoičić je bio u Srbiji odakle je poručio da se neće predati kosovskim organima. Srpska policija ga je privela i navodno ispitala o učešću u ovom ubistvu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Nije poznato šta je tačno Radoičić rekao na saslušanju pošto je zapisnik proglašen tajnim i označen kao „strogo poverljiv“.

Kosovsko tužilaštvo je navelo da je Radoičić u Srbiji ispitan bez njihovog zahteva, kao i da su do tada predstavnici srpske policije na zvaničnim sastancima tvrdili da ne znaju ko je on.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina sa severa Kosova koji je bio optuživan, ali ne i osuđen za različita krivična dela. Radiočić je bio osuđen na uslovnu kaznu zbog falsifikovanja dokumenata. Optuživan je i za otmicu, ali je oslobođen optužbi.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.