Ukinut pritvor bivšem rumunskom poslaniku

Ukinut pritvor bivšem rumunskom poslaniku

Sebastijan Gica (foto: riseproject.ro)

Bivši rumunski poslanik i kontroverzni biznismen Sebastijan Gica pušten je danas iz pritvora pošto je platio jemstvo. Gicu je srpska policija uhapsila po međunarodnoj poternici sredinom aprila.

Piše : Jelena Radivojević

Viši sud u Beogradu Gici je ukinuo pritvor nakon što je njegov advokat Radoslav Baćović platio jemstvo od 200.000 evra. Sud je Gici oduzeo pasoš, zabranio mu da napušta teritoriju Beograda i obavezao ga da se dva puta mesečno javlja u policijsku stanicu.

Gica je po poternici Interpola uhapšen u Beogradu sredinom aprila. Rumunija je raspisala međunarodnu poternicu za njim zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

Kod njega je prilikom hapšenja nađen falsifikovani slovenački pasoš zbog čega je i u Srbiji pokrenut postupak. Postupak je u prekidu pošto je Rumunija krajem aprila tražila njegovo izručenje.

O izručenju odlučuje Viši sud u Beogradu, ali ne postoji rok za donošenje ovakve odluke. Tako, postupak izručenja bugarskog biznismena Cvetana Vasileva koga Bugarska traži zbog pronevere traje dve i po godine. Vasilev, koji je u Srbiji privatizovao Srpsku fabriku stakla iz Paraćina i koji je donator Fondacije supruge odlazećeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi uz zabranu napuštanja Beograda. Apelacioni sud je dva puta do sada ukidao odluku Višeg suda kojom je bilo odobreno njegovo izručenje Bugarskoj.

Više o Gicinim poslovima, pročitajte u posebnoj priči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *