Uhapšeno još šest članova Belivukove grupe

Uhapšeno još šest članova Belivukove grupe

Veljko Belivuk/zaplenjeno oružje (foto: skrinšot/MUP)

Policija je uhapsila šest osoba za koje sumnja da su bili deo grupe Veljka Belivuka i zaplenila oružje i manju količinu droge, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Belivuk je uhapšen u februaru, a protiv njega i ostalih članova grupe vodi se istraga zbog ubistava, otmica, nedozvoljenog posedovanja oružja i pranja novca.

Piše: Milica Vojinović

Prilikom pretresa stanova šest osumnjičenih članova Belivukove grupe koji su danas uhapšeni policija je pronašla i zaplenila dva pištolja, vazdušnu pušku, oko 600 metaka, manju količinu droge, kao i više mobilnih telefona, kompjutera i novac.

U saopštenju MUP-a se navodi da se uhapšeni sumnjiče da su bili deo grupe i da su učestvovali u otmicama, ali ne i detalji o njihovim ulogama u izvršenju otmica.

Njima je određeno dvodnevno zadržavanje i biće saslušani u tužilaštvu. Akciju hapšenja izveli su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Bezbednosno-informativna agencije (BIA) i Tužilaštvo za organizovani kriminal, piše u saopštenju. 

Do sada je uhapšeno gotovo 30 članova ove kriminalne grupe, a hapšenja su počela u februaru kada su privedeni i osumnjičeni šefovi grupe Belivuk i Miljković. Oni se sumnjiče za ubistva, otmice, oružje i pranje novca.

Tužilaštvo sumnja da su članovi ove grupe ubili kriminalca Milana Ljepoju, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića tako što su ih najpre namamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek gde su ih ubili. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u međuvremenu su najavili i da će istraga biti proširena na još ubistava.

Policija je pre oko mesec dana na imanju u Ritopeku pronašla tajne prostorije, a u njima veliku količinu oružja i eksploziva, kao i mašine za mlevenje mesa za koje se sumnja da su služile za mlevenje tela nakon ubistva. Nedavno je ministar Vulin saopštio da je na ovim mašinama pronađen DNK nekoliko žrtava.

Istraga protiv Belivukove ekipe, međutim, obuhvata samo period od 2019. godine iako je grupa bila aktivna i ranije i stekla najjače veze u policiji i politici.

Članovi grupe bili su bliski sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom i preko njega sa sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. Vezu su imali i sa sekretarom Vlade Novakom Nedićem sa kojim su, prema tvrdnjama Vojnog sindikata Srbije, vežbali pucanje na državnom strelištu u Pančevu, ali su dokazi o ovome misteriozno nestali. Neki od članova viđeni su više puta i sa sinom predsednika Vučića, dok je jedan od Belivukovih ljudi obezbeđivao i Vučićevu inauguraciju.

Više o istrazi protiv ove grupe pročitajte ovde

Comments are closed.