Uhapšeno 38 osoba u nastavku akcije „Aurora“

Uhapšeno 38 osoba u nastavku akcije „Aurora“

Policija je uhapsila 38 osoba i podnela krivične prijave protiv još 61 osobe u nastavku akcije „Aurora“ zbog sumnje da su počinili različita krivična dela u vezi sa korupcijom. Cilj akcije je, kako je danas saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, suzbijanje finansijskog kriminala.

Piše: Milica Vojinović

Među uhapšenima je šest policajaca, jedan penzionisani policajac, osam carinika,  rukovodilac u Krivično-popravnom zavodu u Nišu, kao i direktori nekoliko privatnih firmi. U akciji je zaplenjeno oko 2.000 boksova cigareta i oko 600 kilograma duvana.

Sumnja se, kako navodi MUP, da su vršenjem različitih krivičnih dela ove osobe od 2015. godine do danas oštetili budžet Srbije, firme i pojedince za oko 10 miliona evra.

Akcija je sprovedena u nekoliko gradova u Srbiji među kojima su Beograd, Niš, Subotica, Valjevo i Kraljevo.

Tri policajca granične policijske stanice Dimitrovgrad i jedan policajac u penziji uhapšeni su zbog primanja mita. Oni se sumnjiče da su tokom 2016. i 2017. godine primali mito tako što su od osoba koje su prelazile granicu Gradina tražili da im ostave novac u dve obližnje prodavnice.

Rukovodilac Kazneno-popravnog zavoda u Nišu uhapšen zbog sumnje da je primio 145.000 dinara mita da bi u toku 2017. godine u zavod unosio stimulativna sredstva za bildovanje, navodi MUP.

Uhapšeno je i osam carinika koji su, kako se sumnja, nesavesnim radom omogućili određenim licima da ne plate porez na uvoz cigareta. Uhapšeni carinici, kako se navodi, nisu pravilno proverili dokumenta koja su bila falsifikovana i nepravilno popunjena. Na ovaj način uvoznici cigareta izbegli su da plate porez za više od 420.000 boksova predstavivši u papirima da su cigarete za potrebe više ambasada u Beogradu i izvesne međunarodne misije.

Krivične prijave policija je, između ostalih, podnela protiv direktora firme „Voch chem“ zbog utaje poreza i pranja novca. Kako navodi MUP, novac je ubacivao u legalne tokove uz pomoć članova organizovane kriminalne grupe koja je hapšena 2017. godine u akciji „Kvadrat“.

Ista kriminalna grupa pomagala je i dvojici grčkih državljana protiv kojih je policija takođe podnela krivične prijave u akciji „Aurora“. Oni se sumnjiče da su kao direktori kompanije „Aktor ate“ utajili porez i prali novac.

Podsetimo, MUP je krajem prošle nedelje saopštio da je u akciji „Aurora“ uhapšeno 270 osoba zbog različitih krivičnih dela. Tada je zaplenjeno oko 30 kilograma narkotika i veća količina oružja.

1 Comment

  1. Radojko kaže:

    Kako nazvati pokjavu koja se ponavlja i nadalje zvana DIVLJA GRADNJA. I pored novih zakonskih odredbi, pa pretnji zakonom nadležnih u zemlji taj način građenje se nastavljj na dalje u velikom obimu, većem no ranije. Teritorija Novi Beograd, nadlešnost grada zgleda i broji dobijene hiljade evrića i ne sprečava zbivanja, i kako će se nazvati ta akcija policije koja će to otkriti i sprečiti ili se niko neće hvatati u to kolo neveselo.a objekte preko neke kvadratute manje od 1000 metara kvratnih, uža regija druga strana Ledina prema Surčinu ima izgrađeno preko 20 objekata večih od 1200 metara kv. Ko je taj nadleđni koji ćuti i