Uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, pranja para i poreske utaje

Uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, pranja para i poreske utaje

(foto: mup.gov.rs)

Policija je danas uhapsila 15 osoba zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe zloupotrebili položaj, utajili porez i prali novac i na ovaj način pribavlii korist od oko 250.000 evra.

Piše: Bojana Pavlović

Uhapšeni se sumnjiče da su od 2016. godine do danas osnivali firme na čije račune su uplaćivali novac na osnovu prividnih poslova.

Oni su, kako se navodi u policijskom saopštenju, sačinjavali i overavali neistinitu poslovnu  dokumentaciju odnosno prikazivali nepostojeći promet dobara i robe između kompanija pod njihovom kontrolom i drugih kompanija.

Zatim su, kako se sumnja, vršili prenos novca, potom sa računa fizičkih lica podizali gotovinu, predavali je organizatoru grupe i vraćali odgovornim licima kompanija, koja su novac i uplatila, uz proviziju u iznosu od 3 do 8 odsto uplate.

Na ovaj način firme pod kontrolom ove kriminalne grupe primile su uplate u iznosu većem od milijarde dinara što je oko 8,5 miliona evra, od čega su članovi grupe pribavili oko 30 miliona dinara ili 250.000 evra.  

Sumnja se da je jedan deo novca, prema saopštenju policije najmanje 900 miliona dinara ili 7,5 miliona evra, koji je vraćen u firme, kasnije uložen u pokretnu i nepokretnu imovinu.

Uhapšeni su iz više gradova u Srbiji – Beograda, Kruševca, Varvarina, Arilja, Novog Pazara, Smederevske Palanke, mesta Reljan u okolini Preševa. Jedna osoba je iz Mostara, Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Comments are closed.