Uhapšeni vođa navijača godinama izbegava pravdu

Uhapšeni vođa navijača godinama izbegava pravdu

Uroš Avramović (foto: MUP)

Uroš Avramović, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, uhapšen je juče u Beogradu po poternici suda radi izdržavanja kazne zatvora. Avramović je poznat kao blizak saradnik ubijenog Velibora Dunjića, iza njega su presude za nanošenje teških telesnih povreda i razbojništvo, kao i brojne krivične prijave za trgovinu drogom i nasilje.

Piše: Bojana Pavlović

Policija je Avramovića uhapsila na Autokomandi nakon što je zaustavila njegov automobil.

On je uhapšen po poternici koju je u aprilu ove godine za njim raspisao Treći osnovni sud za odsluženje zatvorske kazne od pet godina i dva meseca po presudama za nanošenje teških telesnih povreda i razbojništvo, potvrdili su za KRIK iz ovog suda.

Avramović ima bogat kriminalni dosije, a javnosti je poznat kao blizak saradnik vođe navijača Velibora Dunjića koji je ubijen u maju 2014. godine.

Pokušaj ubistva

Avramović i Dunjić optuženi su da su u aprilu 2008. pokušali da ubiju Andriju Čogurića na splavu „Kalipso“ na Adi Ciganliji.

Oni su u grupi sa još sedam mladića prišli stolu u uglu restorana gde je sedeo Čogurić sa prijateljima. Avramović mu se obratio rečima „Gde si, pi.ko izdajnička, bacaš bombe na splav mog kuma?“. Čogurić je počeo da viče da nije, posle čega su Avramović i Dunjić počeli da ga udaraju pesnicama u glavu i gađaju čašama, flašama i pikslama. Avramović je izvadio pištolj, repetirao ga i dodao Dunjiću koji je pucao u desnu ruku mladića, a zatim pištolj vratio Avramoviću koji je pucao u levu ruku.

Avramović je nakon događaja na „Kalipsu“ pobegao. Uhapšen je u Frankfurtu u junu 2009. i isporučen Srbiji.

Na sudu je tvrdio da nije kriv, da je te večeri bio u banji u blizini Bijeljine u Bosni i Hercegovini na lečenju kuka koji je slomio nekoliko godina ranije.

Čogurić je pred istražnim sudijom ispričao sve što se dogodilo, što su potvrdili i svedoci. Na suđenju je, međutim, promenio iskaz i rekao da Avramovića ni Dunjića nikad pre nije video.

Obojica su prvobitno bila osuđena na po sedam godina zatvora. Apelacioni sud je, međutim, u decembru 2011. smanjio kaznu na četiri godine i osudio ih, ne za pokušaj ubistva, već za lakše delo – nanošenje teških telesnih povreda.

Ovakvu kaznu sud je objasnio time da Dunjić i Avramović nisu želeli da ubiju Čogurića, jer da jesu – ne bi mu pucali u ruke.

Nasilničko ponašanje

Prema pisanju „Insajdera“ protiv Avramovića svojevremeno je poignuto najmanje 15 krivičnih prijava za različita dela, ali većina nikada nije završila na sudu.

Tokom 2005. hapšen je zbog prodaje droge, a često je završavao u policiji zbog tuča, razbojništava i nasilničkog ponašanja.

U decembru 2006. godine navijači Crvene zvezde, među kojima su bili Avramović i Dunjić započeli su tuču u prestoničkom klubu „Underground“.

Kada su ga policajci priveli, Dunjić je nasrnuo na njih, a zatim glavom udario u staklo na vratima sale. Zbog povreda je prevezen Urgentni centar gde se pojavio Avramović sa grupom mladića i napao dvojicu policajaca – jednom je naneo lakše povrede, posekotinu na glavi i nagnečenje šake, a drugom slomio grudnu kost.

Šaranovićev klan

Dunjić i Avramović bili su bliski kriminalnoj grupi nedavno ubijenog Slobodana Šaranovića koji je bio optužen za naručivanje ubistva Nikole Bojovića.

Jedan od optuženih na suđenju za ovo ubistvo ispričao je da su sarađivali sa navijačima, da im je Dunjić bio tiper u pojedinim poslovima, odnosno dojavljivao koga treba opljačkati ili oteti. Avramović im je pomagao i da posle pljačke prate čoveka kome su poverili kradeni nakit.

Avramović je u junu 2013. ranjen u nogu pucnjavi ispred restorana „Brodarac“ kod Starog sajmišta. Mediji su preneli da su ga posle tuče koja je izbila ranili članovi obezbeđenja restorana, ali on nije želeo da kaže ko je na njega pucao.

Pročitajte detalje o Veliboru Dunjiću

Detalje o Šaranovićevom klanu, pročitajte u posebnom tekstu.

Comments are closed.