Uhapšeni u Crnoj Gori nisu povezani sa srpskim vlastima

Uhapšeni u Crnoj Gori nisu povezani sa srpskim vlastima

Duško Marković (printscreen)

Potpredsednik crnogorske vlade Duško Marković izjavio je da 20 srpskih državljana koji su juče uhapšeni u Crnoj Gori nisu povezani s vlastima u Srbiji.

Piše: Bojana Jovanović

Srpski državljani, među kojima i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić, uhapšeni su zbog sumnje da su u Crnoj Gori počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Po saznanjima Vlade Crne Gore, ova aktivnost uhapšene grupe srpskih državljana nije povezana s vlastima Republike Srbije, njenim zvaničnicima ili bilo kojom institucijom. Neobično je čudjenje srpskih zvaničnika i komentarisanje osnovanosti optužbi protiv uhapšenih“, rekao je Marković novinskoj agenciji Mina.

Marković je ocenio da je akcija hapšenja izvedena na profesionalan i zakonit način.

„Dozvolimo da institucije rade svoj posao. Vlada očekuje da će Specijalno državno tužilaštvo u najkraćem roku obavestiti javnost o važnim detaljima ovog slučaja da bi se stavila tačka na politikanstvo i spekulacije“, kazao je Marković agenciji Mina.

Crnogorsko tužilaštvo saopštilo je da su uhapšeni formirali kriminalnu organizaciju da bi uticali na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

„Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija“, navodi se u saopštenju.

Demokratski front, savez sačinjen od opozicionih političkih stranaka u Crnoj Gori, juče je saopštio da sa Dikićem niko iz opozicije nije imao kontakt.

Nakon saslušanja, Dikiću i još 13 osoba određen je pritvor do 72 sata. Ostali su pušteni na slobodu.

Na vest o hapšenju srpskih državljana reagovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je danas izjavio da ne veruje da Bratislav Dikić planirao terorističke akte u Crnoj Gori, te da bi voleo da vidi i čuje stvarne i ozbiljne podatke o tome.

 

Comments are closed.