Uhapšeni supružnici zbog pranja novca

Uhapšeni supružnici zbog pranja novca

(foto: arhiva MUP)

Policija je u akciji “Gnev” uhapsila muškarca i njegovu nevenčanu suprugu zbog sumnje da su prali novac, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Osumnjičenima je blokirana imovina: 12 kuća, četiri stana, četiri objekta, poslovni prostor i 48 zemljišnih parcela.

Piše: Milica Vojinović

Uhapšeni muškarac, kako sumnja policija, od 2014. je građanima Kragujevca i okoline pozajmljivao novac na kamatu. 

O ovim pozajmicama on je sačinjavao ugovore i priznanice, ali je u njih upisivao znatno veće novčane iznose od onih koje im je zapravo pozajmio, piše u saopštenju policije. Ova dokumenta je potom koristio kako bi pred sudom pokretao postupke protiv onih koji nisu mogli da vrate novac.

Sumnja se da je od ljudi koji nisu mogli da mu isplate dug u zamenu uzeo 30 stanova, kuća, poslovnih prostora i zemljišta – imovine koja je ukupno vredna oko 46 miliona dinara.

Osim toga, policija i tužilaštvo smatraju da je ovakvim nelegalnim pozajmljivanjem novca osumnjičeni zaradio više od 50 miliona dinara za koje nije platio porez. Time je, tvrdi policija, oštetio budžet za 1,5 miliona dinara.

Policija veruje da je uhapšenom muškarcu u svemu ovome pomagala njegova nevenčana supruga koja je takođe uhapšena. Ona je, kako se sumnja, od 2016. stekla, koristila i prodala imovinu vrednu 80.000 evra iako je znala da potiče od kriminala.

Njima je prilikom hapšenja oduzet automobil “audi” i zabranjeno raspolaganje nad više nepokretnosti – 12 kuća, 4 stana, 4 pomoćne zgrade, poslovni prostor i 48 zemljišnih parcela koje su posedovali na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.

U hapšenju su učestvovali i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, kao i Poreske policije.

Comments are closed.