Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo vođe škaljaraca u Istanbulu

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo vođe škaljaraca u Istanbulu

Ubijeni Jovan Vukotić

Turska policija saopštila je sinoć da je uhapsila dvojicu osumnjičenih za ubistvo vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića koje se dogodilo pre dve nedelje u Istanbulu. Osumnjičeni su pripadnici kavačkog klana sa kojim Vukotićev klan ratuje već osam godina.

Piše: Bojana Pavlović

„Posle spovedene istrage utvrđeno je da je napad na Vukotića uz pomoć kontakata u našoj zemlji izveo Radoje Živković, koji upravlja kavačkim kriminalnim klanom“, saopštila je turska policija

Uhapšeno je ukupno 12 osoba, a osim Živkovića imenovan je još samo Zdravko Perunović. Policija je oduzela dva pištolja za koja se sumnja da su korišćeni prilikom ubistva, 11 lažnih isprava i 6 lažnih pasoša, piše u saopštenju.

Živković zvani Žuti i Perunović nalaze se na optužnici crnogorskog tužilaštva protiv 14 članova ove kriminalne grupe na čijem su čelu Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Oni su optuženi da su u avgustu 2020. oteli, mučili i ubili Podgoričanina Nikolu Stanišića za koga su sumnjali da je pratio Kašćelana.  

Kako pišu „Vijesti“ Živković se sumnjiči i za likvidacije bitnih članova suparničkog škaljarskog klana – Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u julu 2020, kao i Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića u Spužu u oktobru 2020. 

Na Vukotića, vođu škaljarskog kriminalnog klana, pucala su dvojica napadača na motorima u istanbulskom naselju Šišli. Vukotić je bio u automobilu sa suprugom i detetom, koji nisu povređeni.

Ovo nije bio prvi napad na Vukotića, prethodnih godina preživeo je nekoliko pokušaja ubistva. Na meti ubica nalazio se jer je bio na čelu škaljarskog klana koji je ratovao sa kavačkim. Ove dve ekipe do 2014. godine bile su jedinstvena kriminalna grupa, ali su se te godine pocepali i krenuli u krvavi rat u kom je život izgubilo više od 60 ljudi. 

Ovaj rat je podelio podzemlje, pa su sve kriminalne grupe zauzele stranu – škaljarcima se, tako, priklonila grupa Filipa Koraća, najbližeg saradnika kriminalca Luke Bojovića, dok je sa kavčanima radila grupa huligana i kriminalca Veljka Belivuka.

Vukotićevim ubistvom praktično su eliminisani svi istaknuti članovi ove grupe. Drugi vođa klana Igor Dedović, podsetimo, ubijen je početkom 2020. u Atini, a tom prilikom likvidiran je i važan član grupe Stevan Stamatović. Nekoliko meseci kasnije, takođe u Grčkoj, ubijen je i Alan Kožar, njihov blizak saradnik koji je vodio barsku kriminalnu grupu. 

Sa druge strane, pokušano je ubistvo i vođa kavačkog klana. Zvicer je preživeo ranjavanje u centru Kijeva 2020. godine, a planirano je ubistvo i Kašćelana, ali to nije realizovano. Za naručivanje njihovih likvidacija crnogorsko tužilaštvo je jedno vreme sumnjičilo Vukotića, ali je istraga protiv njega obustavljena.

Prošle godine obe grupe su razbijene u policijskim akcijama. Tako, Kašćelan i Belivuk su u pritvoru, a Zvicer u bekstvu. U bekstvu je bio i Vukotić i skrivao se u Turskoj. 

Hapšenja su usledila nakon što je francuska policija došla do podataka sa kriptovanih telefona sa aplikacijom „Skaj”, koju su kriminalci koristili za bezbednu komunikaciju, a preko koje su razmenjivali poruke o zločinima koje su činili. 

Ove poruke otkrile su i veze koje su klanovi imali među pripadnicima policije u Crnoj Gori. Kada je reč o Srbiji, međutim, te veze su otkrili novinari, ali ih tužilaštvo nikada nije istražilo. Tako, iako je godinama KRIK pisao da je Belivukova grupa imala veze u policiji, poput žandarma Nenada Vučkovića, te da je bio u kontaktu sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, kako je tvrdio policijski sindikat, tužilaštvo njih dvojicu nikada nije saslušalo.

Pročitajte više o ratu klanova

Comments are closed.