Uhapšeni osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera u Kijevu

Uhapšeni osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera u Kijevu

Hapšenje osumnjičenih (foto: ukrajinska policija)

Četiri osobe uhapšene su jutros u Odesi u Ukrajini zbog sumnje da su juče pokušale da ubiju vođu kavačkog klana Radoja Zvicera, saopštila je ukrajinska policija. Iz policije su naveli da je mogući motiv pokušaja likvidacije Zvicera rat koji njegov klan vodi sa škaljarskim, kao i da je za jednim od osumnjičenih raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je plaćeni ubica.

Piše: Bojana Jovanović

Osumnjičeni, inače državljani Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, u Ukrajinu su stigli početkom maja, kupili vozila, oružje i organizovali praćenje Zvicera i njegove porodice, prema rečima šefa ukrajinske Nacionalne policije Igora Klimenka.

Pošto su odredili datum ubistva, žrtvu su čekali u blizini njegove kuće. U Zvicera su ispalili pet hitaca, a potom su dvojica osumnjičenih ušla u automobil i pobegla, navodi policija. Nekoliko stotina metara dalje, izašli su iz kola i zapalili ih kako bi uništili dokaze, a zatim sačekali saučesnike, utvrdila je policija nakon analize snimaka nadzornih kamera.

„Policija je otkrila automobil i utvrdila rutu kojоm su se kretali prema Odeskoj oblasti kako bi zemlju napustili prelaskom granice između Ukrajine i Moldavije, van carinske kontrole. Shvativši da su naoružani, policija je u akciju hapšenja uključila specijalnu jedinicu KORD. Na ulazu u Odesu jutros su uhapšene četiri osobe. U isto vreme, napadači su pružali otpor i pokušali da pobegnu“, navodi Klimenko.

Radoje Zvicer

Ukrajinska policija navodi i da su, nakon što je utvrđeno ko je meta, postali jasni mogući motivi pokušaja njegove likvidacije.

„Žrtva je državljanin Crne Gore, koji se nalazi na međunarodnoj poternici i jedan je od vođa i organizatora narko-kartela, čiji članovi isporučuju drogu većini evropskih zemalja“, navode iz ukrajinske policije.   

„Glavni razlozi pokušaja ubistva su kriminalne aktivnosti žrtve, moguća preraspodela sfera uticaja u samoj organizaciji, kao i između balkanskih kriminalnih klanova koji kontrolišu trgovinu drogom“, rekao je Klimenko.

Vođa kavačakog klana Radoje Zvicer, podsetimo, juče popodne je teško ranjen u Kijevu. 

Klan koji vodi godinama je u ratu sa škaljarskim klanom. Ove grupe ranije su blisko sarađivale, ali su se 2014. godine posvađale oko 200 kilograma kokaina što je bio povod za višegodišnji sukob u kome je ubijeno više od 40 osoba, kako su utvrdili novinari KRIK-a. 

Osim velikog broja žrtava, posledica ovog sukoba je i podela podzemlja i sve važnije kriminalne grupe stale su na stranu jedne od zaraćenih strana. Tako je grupa Filipa Koraća, desne ruke kriminalca Luke Bojovića, uz škaljarski klan, dok „kavčani“ imaju saveznike u huliganskoj grupi „Janjičari“ koju je vodio kriminalac Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a koja ima veze u srpskoj policiji i politici.

Detaljnije pročitajte u našoj priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.