Uhapšeni osnivači agencije „Mossack Fonseca“

Uhapšeni osnivači agencije „Mossack Fonseca“

Foto: ICIJ

Osnivači advokatske firme za registrovanje ofšor kompanija Mossack Fonseca“ uhapšeni su zbog skrivanja novca sumnjivog porekla, prenose svetski mediji. Iz ove firme do novinara je procurilo 11 i po miliona dokumenata na osnovu kojih je prošle godine nastao poznati svetski novinarski projekat „Panamska dokumenta“.

Priredila: Dragana Pećo

Nemac Jirgen Mossack i njegov panamski saradnik Ramon Fonseca uhapšeni su jer su učestvovali u najvećem korupcijskom skandalu u Južnoj Americi, piše nemački „Zidojče cajtung“.

Istražitelji su optužili dvojicu advokata da su skrivali novac sumnjivog porekla. Tačnije, kompanija „Mossack Fonseca“ bila je uključena u „Lava Jato“ – korupcijski skandal povezan sa brazilskom državnom naftnom kompanijom „Petróleo Brasileiro SA“. U skandal je bila umešana i građevinska kompanija „Odebrecht“ iz Brazila.

U pitanju je mito, koji se meri milijardama i kompleksna mreža prevara i pranja novca“, navodi „Zidojče cajtung“.

Ramon Fonseca optužio je panamskog predsednika i svog prijatelja Huana Karlosa Varelu da je primao novac od firme „Odebrecht“. Varela je na konferenciji za medije odbacio ove optužbe.

Državna tužiteljka u Panami Kenia Porsel rekla je da je „Mossack Fonseca“ kriminalna organizacija.

Panamska dokumenta“

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), nemački list „Zidojče cajtung“ i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed 11 i po miliona dokumenata koja su procurila iz firme „Mossack Fonesca“.

Milioni dokumenata otkrili su da kompanije na egzotičnim destinacijama poseduje 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera, kao i 128 političara i vršilaca javnih funkcija širom sveta. Među klijentima „Mossack Fonseca“ bili su i narko-karteli, mafijaški klanovi, poznati fudbaleri, ali i režimi u Severnoj Koreji i Siriji.

Po objavljivanju otkrića iz „Panamskih dokumenata“ u mnogim državama pokrenute su istrage. Pojedini političari su zbog ovih otkrića podneli ostavke. To su, između ostalih, učinili premijer Islanda i španski ministar industrije, energetike i turizma.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK učestvovala je u projektu i analizirala podatke u vezi sa Srbijom. Objavili smo imena poznatih srpskih biznismena koji su koristili usluge ove advokatske firme.

KRIK je otkrio da je „Mossack Fonseca“ bila upoznata sa krivičnim delima srpskog biznismena Igora Saba, ali je uprkos tome nastavila da sarađuje sa njim. Podaci iz projekta pokazali su da je Sabo bio klijent ove agencije više od 15 godina, a neke od ofšor firmi kojima je upravljao korišćene su za kriminalne aktivnosti. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve priče iz projekta „Panamska dokumenta“

Comments are closed.