Uhapšena trojica zbog ubistva Ivanovića na severu Kosova

Uhapšena trojica zbog ubistva Ivanovića na severu Kosova

Oliver Ivanović

Kosovska policija saopštila je da je posle višemesečne istrage jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila četiri osobe – trojicu osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića i jednog zbog protivljenja hapšenju. Policija je navela da traga za još jednim osumnjičenim sa inicijalima M.R. Kosovski mediji navode da je reč o Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste.

Piše: Bojana Pavlović

Trojici osumnjičenih na teret se stavlja teško ubistvo, navela je kosovska policija, dok je četvrtog policija zadržala pošto se protivio njihovom hapšenju. Sva četvorica prebačena su u policijsku stanicu u južnom delu grada.

Kosovska „Koha ditore“ navodi da su uhapšeni Dragiša Marković, Saša Ćurčić, Marko Rašić i Nedeljko Spasojević, kao i da je osoba za kojom policija traga Milan Radoičić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitan sastanak bezbednosnih službi. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj oglasio se na svom fejsbuk nalogu i naveo da je akcija policije sprovedena u skladu sa zakonom, po nalogu tužilaštva i da nema veze sa aktuelnim političkim dešavanjima.

Vučić je inače juče u Beogradu održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova kome je prisustvovao i Radoičić, kao potpredsednik partije Srpska lista.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičića je spominjao i Haradinaj i to kao čoveka koji ima važnu ulogu na severu Kosova i koji je „bitan za sve“.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina iz ovog kraja koji je bio optuživan, ali ne u osuđen za različita krivična dela.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama. Veselinović i Radoičić uslikani su u prvom redu na tribini Srpske napredne stranke u Leposaviću početkom 2016. pored direktora kancelarije za Kosovo Marka Đurića i sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića.

Radoičić se pojavio i na proslavi izborne pobede Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu koju je podržavao SNS. Tada su Radoičić i Đurić zajedno slavili otvarajući šampanjac. U junu ove godine Radoičić je imenovan za potpredsednika Srpske liste.

Pročitajte ostale vesti o ubistvu Ivanovića

Comments are closed.