Uhapšen vođa grupe koja je ukrala sliku „Dečak u crvenom prsluku“ koji se krio godinama

Uhapšen vođa grupe koja je ukrala sliku „Dečak u crvenom prsluku“ koji se krio godinama

Konferencija za medije nakon pronalaska slike (foto: arhivska fotografija RTS)

Ivan Peković koji je pre šest i po godina osuđen zbog krađe više miliona evra vredne umetničke slike u Švajcarskoj, juče je napokon uhapšen, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Hapšenje je usledilo nekoliko dana nakon što je nedeljnik NIN objavio da firma Pekovićeve supruge, dok je on u bekstvu, od države dobija milionski vredne poslove.

Piše: Jelena Radivojević

Peković je uhapšen u Beogradu po poternici koju je za njim raspisao sud jer je godinama izbegavao da ode na odsluženje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen kao vođa grupe koja je u Cirihu u Švajcarskoj ukrala poznatu sliku „Dečak u crvenom prsluku“ slikara Pola Sezana.

On je odmah po hapšenju odveden u zatvor u Požarevac.

Prilikom hapšenja kod Pekovića je pronađena lažna lična karta – dokument sa njegovom slikom, ali drugim imenom.

Peković je, kako je utvrdio sud, 2008. godine osnovao kriminalnu grupu i napravio plan da po Zapadnoj Evropi kradu skupe umetničke slike za koje bi kasnije tražili otkup vlasnicima ili ih prodavali dalje na crnom tržištu. 

Plan je sproveden u delo i ukradene su dve slike – „Grof Lepik i njegove ćerke“ čiji je autor Edgar Dega i „Dečak u crvenom prsluku“ slikara Pola Sezana. 

Za ukradenu sliku Edgara Dega Pekovićeva grupa je 2008. dobila otkup od najmanje 460 hiljada evra, navodi se u presudi, a slika je posredstvom nepoznatih osoba i švajcarske policije vraćena vlasnicima.

Pregovori oko vraćanja „Dečaka u crvenom prsluku” su, međutim, propali. Tri godine kasnije grupa je pokušala da sliku proda za pet miliona evra, ni ne sluteći da su potencijalni kupci zapravo saradnici policije, odnosno prikriveni islednici. Dogovor oko prodaje slike nije postignut, pa je propalo i hapšenje.

Tek u aprilu 2012. novi prikriveni islednici uspevaju da postignu dogovor o kupovini slike sa članovima grupe za 2,8 miliona evra. Novac je srpskom tužilaštvu, odnosno saradnicima srpske policije koji su se pretvarali da su kupci, pozajmila švajcarska fondacija Burle. Dogovor je bio da im unapred predaju polovinu novca, a ostatak dva dana kasnije – kada su se našli u beogradskom naselju Kaluđerica da preuzmu sliku koja je bila ugrađena u krov automobila. Tog dana uhapšeni su članovi grupe, ali je pronađen samo novac koji im je predat tog istog dana. 1,4 miliona evra koje su preuzeli dva dana ranije, kao ni onih 460.000 evra, koliko je plaćen otkup za prvu sliku do danas nije pronađeno.

Srpsko tužilaštvo zbog toga je blokiralo Pekovićevu imovinu i tražilo od suda da se oduzme i proda imovina i drugih optuženih, te da se tako nadoknadi nedostajuća suma, ali to nikada nije učinjeno.

Peković je osuđen u februaru 2015. godine za organizovanje kriminalne grupe i zbog posedovanja oružja koje je pronađeno kod njega prilikom hapšenja. 

U naredne tri godine čak 11 puta mu je odobreno odlaganje odlaska u zatvor zbog zdravstvenog stanja, pisao je NIN. Nakon što mu je u aprilu 2018. prvi put odbijena molba za odlaganje kazne, više se nije javljao sudu, a ni policija ga nije pronalazila na poznatim adresama, pa je za njim bila raspisana poternica.

Peković je bio u bekstvu sve do juče kada je uhapšen, ali to nije bila prepreka da njegova supruga dobija milionske poslove od države.

Poslovi uprkos poternici

Preduzeće „Ika pek” njegove supruge Marije Peković osnovano je nekoliko meseci nakon Pekovićevog hapšenja i od tada dobija milionske poslove na državnim tenderima u Srbiji, pisao je prošle nedelje NIN. Firma je kao podizvođač angažovana i na velikim državnim projektima, pre svega na gradnji auto-puteva, navodi se na njihovom sajtu.

„Ika pek” je, kako je otkrio NIN, od javnih preduzeća beogradske opštine Grocka dobila poslove vredne više od 27 miliona dinara, a sarađivala sa državnim preduzećem “Beogradske elektrane” od kojih je 2018. naplatila više od 52 miliona dinara.

Comments are closed.