Uhapšen Veselin Raičević Meda, bitan član „grupe Amerika“

Uhapšen Veselin Raičević Meda, bitan član „grupe Amerika“

Veselin Raicevic (foto: KRIK)

U akciji Tužilaštva za organizovani kriminal, srpske policije i BIA-e juče je uhapšen Veselin Raičević zvani Meda, bitan član najdugovečnijeg domaćeg narko-klana poznatog kao „grupa Amerika“, otkriva KRIK.

Piše: Stevan Dojčinović

U jučerašnjoj akciji policija je presrela primopredaju droge u jednom beogradskom restoranu. Osim Raičevića, uhapšena su još četvorica, a zaplenjeno je dva kilograma heroina.

Slučaj je, nakon hapšenja, prebačen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što znači da se uhapšenima neće suditi kao članovima organizovane kriminalne grupe.

Raičević je jedan od uticajnijih ljudi kriminalnog klana „Amerika“ – nazvanog tako jer su šefovi ove grupe američki državljani srpskog porekla.

Ovo je jedna od najozbiljnjih i najdugovečnijih balkanskih kriminalnih grupa koja postoji više od trideset godina. Ključan posao im je međunarodni šverc kokaina, ali je ovaj klan poznat i po ubistvima.

Veselin Raičević je brat Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, bivšeg vođe ovog klana koji je misteriozno nestao krajem devedesetih.

Policijski doušnik sa kodnim imenom „Srećko“, ispričao je 2001. godine da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila. Kao osvetu, klan „Amerika“ organizovao je seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Nakon nestanka Voje Amerikanca, vođstvo nad klanom preuzeo je Mileta Miljanić koji živi u Njujorku. Pre tri godine viđen je na snimku načinjenom tokom obilaska ministra spoljnih poslova Ivice Dačića izgorele srpske crkve u Njujorku. Dok Dačić daje izjavu, Miljanić stoji iza njega. Dačić je za KRIK tada rekao da je događaj organizovala crkva i da Miljanića ne poznaje.

Njegova desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, osuđen jer je organizovao kupovinu kokaina od lokalnih mafijaških porodica i šverc za Evropu.

Veselin Raičević je i nakon smrti brata ostao, kako je policiji ispričao „Srećko“, „u vrhu (kriminalne) piramide.“

U decembru prošle godine osnovao je firmu u Beogradu koja se bavi iznajmljivanjem smeštaja.

Pre toga, bio je vlasnik firme „Bet2Win“ koja se bavila poslovima u vezi sa klađenjem.

Raičević je vlasnik više nekretnina u Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu.

Comments are closed.