Uhapšen uticajni kriminalac Filip Korać u Hrvatskoj, određen mu pritvor

Uhapšen uticajni kriminalac Filip Korać u Hrvatskoj, određen mu pritvor

Filip Korać

Uticajni kriminalac Filip Korać, najbliži saradnik ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića, uhapšen je u Hrvatskoj pre tri dana, potvrdili su nezvanično novinari KRIK-a. Hrvatsko tužilaštvo i policija još nisu zvanično potvrdili ovu informaciju, pa nije poznato zašto je Korać uhapšen.

Piše: Milica Vojinović

Korać je uhapšen pre tri dana, ali hrvatske institucije nisu saopštile ovu informaciju, pa su mediji tek večeras objavili vest o njegovom hapšenju. Koraću je u međuvremenu i određen pritvor u Hrvatskoj.

Korać je veoma uticajan kriminalac i na čelu moćne kriminalne grupe, navodi se u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije do kog je pre dve godine došao KRIK.

„Filip Korać, predvodnik jedne od najopasnijih kriminalnih grupa koja deluje u međunarodnim okvirima, inače bliski je saradnik Luke Bojovića“, piše u istom dokumentu.

Slično je o njemu govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom 2020. – nazvao ga je jednim od „trojice najopasnijih ljudi u našoj zemlji“. Ipak, predsednik je tada bio iznenađen što protiv Koraća nema ni optužnice ni presude.

Naime, Korać je bio osumnjičen da je podstrekao dva kriminalca da ubiju Blaža Đurovića u martu 2018. Optuženi počinioci su pred sudom, ali su negirali da ih je na ubistvo nagovorio Korać. Tužilaštvo je, nakon gotovo godinu dana, utvrdilo da nema dovoljno dokaza protiv Koraća i obustavilo istragu.

„Ne mogu ni da vam kažem, toliko sam kivan… (Korać je) potrovao više naše dece, učestvovao u više ubistava nego 50 onih koje smo hapsili i osuđivali na ne znam koliko godina, samo to niko ne sme da kaže“, bio je tada besan predsednik Vučić.

Kao gotovo svi uticajniji kriminalci, i Korać se u višegodišnjem ratu između kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana stavio na jednu od ove dve strane. Kako se navodi u izveštaju BIA-a on je pružao podršku skaljarskoj grupi. 

Iako moćan kriminalac, Korać nije držao poziciju u srpskom podzemlju koju je želeo. Naime, 2017. godine pokušao je da osvoji primat u prodaji narkotika – organizovao hrvatske huligane, da naprave nemire na tribini Partizana tokom fudbalskog derbija, navodi se u izveštaju BIA-e. Ovi huligani tada su se sukobili sa grupom Veljka Belivuka koja je bila bliska kavačkom kriminalnom klanu.

„Navedeni nemiri navodno su bili motivisani namerom Filipa Koraća da preuzme primat nad trgovinom narkoticima koje realizuju pojedine navijačke grupe bliske FK Partizan“, piše u dokumentu BIA-e.

U tome nije uspeo, vođstvo nad tribinom zadržala je Belivukova grupa koja je u to vreme imala jake veze u policiji i politici, a hrvatski huligani na sudu su priznali krivicu i, pošto su odležali zatvorske kazne, proterani su iz Srbije.

Krvavi sukob

Koraćevo ime pominje se i u optužnici protiv Belivuka i njegove grupe koja je pala u february prošle godine i optužena za pet brutalnih ubistava. Oni su namamil, oteli i ubili Koraćevog bliskog saradnika Gorana Veličkovića zvanog Goksi u avgustu 2020. godine, utvrdilo je tužilaštvo. Veličković je bio među ključnim prodavcima kokaina u Srbiji, ispričao je tužilaštvu Bojan Hrvatin, jedan od optuženih Belivukovih saradnika koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i otkrio detalje ubistava.

Upravo je Hrvatin namamio Veličkovića na sastanak pošto su se poznavali od ranije, a tamo su ga sačekali drugi članovi grupe i odvezli ga u Ritopek. Tamo su ga prvo mučili i naterali da im otključa svoj kriptovani telefon. Kako se navodi u optužnici, oni su ga potom ubili sekirom, a zatim sa njegovog telefona slali poruke njegovom šefu Filipu Koraću pretvarajući se da su Veličković. 

Korać ih je brzo provalio, pa su mu mu poslali fotografiju Veličkovićevog tela na kojem su krvlju ispisali „Korać pička“. Ubrzo i još jednu poruku: „Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te.“

Ipak, Korać je izbegao da postane žrtva ove grupe, ali ovo nije bio prvi put da se našao na meti suparničke kriminalne grupe. Kao desna ruka Luke Bojovića zapao je za oko crnogorskom kriminalcu Slobodanu Šaranoviću. Naime, Šaranović je želeo da osveti svog brata Branislava pošto je verovao da iza njegovog ubistva stoji Bojović. S obzirom na to da je Bojović tada bio u španskom zatvoru, Šaranovićeva grupa organizovala je ubistvo njegovog rođenog brata Nikole, a planirali su da ubiju i njegove najbliže saradnike. Na listi se tako našao i Korać sredinom 2016. godine.

Pratili su ga, a trebalo je da ga ubiju „heklerom“ dok se vozi u kolima. Ipak, Korać je imao sreću – policija je pohapsila članove Šaranovićeve grupe pre nego što su uspeli da ostvare plan i ubiju ga.

Pročitajte više o Filipu Koraću

Pročitajte više o optužbama protiv Belivukove grupe

Comments are closed.