Uhapšen peruanski narko-bos osumnjičen za ubistvo Srbina

Uhapšen peruanski narko-bos osumnjičen za ubistvo Srbina

Gerald Oropesa Lopes (foto: trome.pe) Gerald Oropesa Lopes (foto: trome.pe)


Policija je u Ekvadoru uhapsila peruanskog narko-bosa Geralda Oropesu Lopesa koji se sumnjiči da je organizovao ubistvo srpskog državljanina Marka Mitića prošle godine.

Piše: Bojana Pavlović

Oropesu, koga južnoamerički mediji nazivaju Toni Montana po junaku čuvenog mafijaškog filma „Lice sa ožiljkom“, ekvadorska policija uhapsila je u odmaralištu Salinas prošlog meseca. Prepoznali su ga po tetovaži baklje na nozi. Oropesa je u bekstvu bio od maja, kada mu je sud odredio pritvor. Optužen je za šverc narkotika, a policijska istraga dovodi ga u vezu sa najmanje dva ubistva članova suparničkih narko-klanova među kojima je i Srbin Marko Mitić, piše peruanski portal „Expreso“.

Marko Mitic

Marko Mitić (foto: youtube.com)

Mitić je otet aprila prošle godine u San Migelu u Peruu. Pripadnici narko-kartela tražili su od njegove porodice milion dolara za otkupninu. Mitićevo telo nađeno je mesec dana kasnije , ali je tek naknadno utvrđeno da je u pitanju nestali srpski državljanin. Obdukcija je pokazala da je Mitić ubijen svega dva dana posle otmice – upucali su ga u čelo.

Kako navode peruanski mediji, Mitić je bio jedan od članova južnoameričkog kartela koji se bavio međunarodnim švercom kokaina. Bio je i hapšen zbog šverca narkotika.

Policija ga je uhvatila kada je 2013. godine kupio pet kilograma kokaina od lokalnih narko-dilera.

On je tada, prema pisanju lista „El Comercio“, policiji rekao da je siroče poreklom iz grada Punoa sa juga države i da se zove Antonio Alegria Vargas. Lična dokumenta nije imao. U peruanskom zatvoru bio je nešto manje od godinu dana.

Gerald Oropesa Lopes, za koga se sumnja da je naručio ovo ubistvo, do pre dve godine bio je zadužen za pranje novca narko-kartela, piše portal „La Prensa“. Terorom i brutalnošću brzo je stekao poštovanje iskusnih dilera i napredovao u kriminalnom okruženju.

Oropesa se udružio sa Rensom Espinosom Brisolesijem zvanim Rensito i oformio sopstveni kartel. Pod svoju kontrolu stavio je luku u primorskom gradu Kalao preko koje se odvijao veći deo šverca kokaina. Ostalim krijumčarima nametnuo je novu rentu za poslove i za prolazak tovara kroz luku. Oni koji su odbili poslušnost novom šefu, bili su ubijeni, piše „La Prensa“.

Pretpostavlja se da je srpskog krijumčara kokaina eliminisao Oropesin najbliži saradnik Rensito i da je za ovaj „posao“  i za ubistvo još jednog suparnika dobio 200 kilograma kokaina i 250.000 dolara, navodi portal „Expreso“.

Comments are closed.