Uhapšen osumnjičeni za ubistvo advokata Zreleca

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo advokata Zreleca

Vladimir Šaranović (foto: MUP)

Vladimir Šaranović, osumnjičeni za ubistvo advokata Vladimira Zreleca, uhapšen je u blizini Zrenjanina, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Piše: Milica Vojinović

„Osumnjičeni je uhapšen po poternici Višeg suda u Beogradu i biće sproveden u Centralni zatvor u Beogradu“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Javnost je saznala da se za Šaranovićem traga kada su u novembru policajci opkolili zgradu u beogradskom naselju Kanarevo brdo u potrazi za njim.

Na advokata je pucano u decembru 2015. godine dok je bio u svom automobilu ispred kancelarije u blizini hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Zrelec je preživeo napad, ali je podlegao povredama nekoliko dana kasnije.

Godinama je zastupao braću Branislava i Slobodana Šaranovića i vodio njihove poslove. Njih dvojica bili su stari i uticajni kriminalci iz Crne Gore. Bili su vlasnici kockarnica, menjačnica, ali i drugih poslova u kojima je bio veliki protok novca.

Branislav Šaranović bio je blizak kriminalnoj grupi Amerika koja se bavi međunarodnim transportom kokaina. Ubijen je u oktobru 2009. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo u Beogradu, a njegov brat Slobodan za bratovljevu smrt je krivio kriminalca Luku Bojovića. On je zbog toga, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, naredio likvidaciju Bojovićevog brata Nikole koji je ubijen u centru Beograda 2013. godine.

Za ovo ubistvo Slobodanu se sudilo pred sudom u Beogradu, ali je istovremeno vođen postupak u Crnoj Gori gde ga je zastupao ubijeni advokat Zrelec. Kraj postupaka nije dočekao – u martu prošle godine ubijen je ispred kuće u Budvi. Ubice još nisu otkrivene.

Advokat im vodio poslove

Zrelec je za braću vodio i razgranatu mrežu firmi.

Prema poslovnoj dokumentaciji, bio je direktor u kockarskoj kompaniji „Fil-Šar“, čiji je vlasnik bio Branislav Šaranović. Kroz ovu kompaniju Šaranović je posedovao više kockarnica u Beogradu, Kruševcu i Aleksandrovcu, a najveća se nalazila u beogradskom hotelu „Slavija“.

U periodu kada je Zrelec bio na mestu direktora, od 2006. do 2009. godine, kapital kompanije povećao se za oko 60 hiljada evra.

Zrelec je 2007. godine podneo dokumenta za osnivanje beogradskog predstavništva Šaranovićeve austrijske kompanije „Fil-Šar“. Na mesto direktora ovog predstavništva postavljen je Ivica Tončev koji je nekoliko godina kasnije postao savetnik premijera i ministra policije Ivice Dačića, a danas je državni sekretar u njegovom ministarstvu.

Pogledajte snimak hapšenja:

Pročitajte priču o Šaranovićevom klanu

Više o poslovnom partnerstvu Šaranovića i Tončeva, pročitajte u priči Savetnik premijera radio za crnogorskog kriminalca.

Comments are closed.