Uhapšen Milan Zarubica u Makedoniji

Uhapšen Milan Zarubica u Makedoniji

Milan Zarubica (foto: facebook)

Milan Zarubica, ranije osuđivan zbog proizvodnje i distribucije sintetičkih droga, uhapšen je u Tetovu u Makedoniji zbog istog krivičnog dela. Zarubica, inače bivši zet ministra Aleksandra Antića, uhapšen je kao organizator kriminalne grupe, a sa njim je uhapšeno i još sedam srpskih i makedonskih državljana.

Piše: Milica Vojinović

U zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije u Tetovu otkrivena je ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, a zaplenjeno je oko 300 kilograma tableta amfetamina. Jedna laboratorija otkrivena je i na teritoriji Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su tokom akcije policije dveju zemalja godinu dana pratile aktivnosti Zarubice – transport opreme iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju i pravljenje laboratorija za proizvodnju droge.

Stefanović je objasnio da je ova zaplena „veoma važna i zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi koja je omiljena i kod ISIS boraca.“

Lek za narkolepsiju

Milan Zarubica je inače bio zet ministra rudarstva i energetike u vladi Srbije Aleksandra Antića. Kao šef kriminalne grupe od 15 članova osuđen je 2005. godine na 11 godina zatvora zbog proizvodnje i distribucije sintetičkih droga.

Zarubica je organizovao grupu koja je od 2000. do 2003. godine na teritoriji Beograda i Sremske Mitrovice proizvodila amfetamin.

Preko firmi koje je osnivao uvozio je neophodne sirovine i uzimao u zakup prostore u Šimanovcima i Ugrinovcima u kojima je osnivao laboratorije. Pripremljenu drogu prodavao je grupama u Bugarskoj i Makedoniji.

Zarubica je tada u svojoj odbrani tvrdio da se zapravo bavio proizvodnjom lekova od kojih je jedan na bazi amfetamina. Lek je, kako je on objašnjavao, trebalo da bude namenjen za lečenje narkolepsije odnosno bolesti spavanja, deficita pažnje, stanja prekomerne gojaznosti i patološke uspavanosti. Za njega je radilo, kako je tvrdio 30 doktora nauka.

Droga je za Zarubicu bilo porodični biznis – sa njim je bio osuđen i njegov otac. Supruga Ljiljana, sestra ministra Antića, bila je suvlasnik u njegovoj firmi „Varan chemicals“ registrovanoj za proizvodnju hemijskih proizvoda, a u stvari paravan za proizvodnju droge.

Sud je tokom istrage otkrio račun u švajcarskoj banci na kom je bilo 2,5 miliona švajcarskih franaka za koje je Zarubica rekao da potiču od opisanih poslova.

Zarubica je osuđen, međutim, slobodne vikende tokom kojih je izlazio iz zatvora koristio je da proizvodi narkotike. Zbog ovoga je ponovo osuđen, a nova kazna je dodata postojećoj.

Pročitajte profil ministra Aleksandra Antića

1 Comment

  1. Milovan kaže:

    Jadan, kad mu sad prikače nanogicu, zažaliće što je zaradio milione …