Uhapšen jedan od šefova kriminalne grupe „Amerika“

Uhapšen jedan od šefova kriminalne grupe „Amerika“

Zoran Jakšić (foto: La Republica)

Zoran Jakšić, jedan od glavnih ljudi u grupi „Amerika“ koja se skoro dve decenije bavi međunarodnim švercom droge i ubistvima, uhapšen je pre nekoliko dana u Peruu, saznaje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Dragana Pećo

Jakšića su u zajedničkoj akciji uhapsili agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika – DEA i peruanska policija kada je iz južnoameričke države Ekvador ušao u Peru.

Prema policijskim podacima, a kako prenose tamošnji mediji, Jakšić je koristio 43 različita identiteta i služio se sa 10 različitih pasoša kako bi utekao policiji.

Zoran Jakšić hapšenje u Peruu_foto printskrin

Uhapšeni Zoran Jakšić (foto: printskrin)

Prilikom hapšenja, kod sebe je imao lični dokument pod imenom Lance Corona.

On je finansirao nabavku kokaina i transportovao ga u Evropu, a prema izjavama peruanskih policajaca, imao je jake veze u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

Grupa „Amerika“ jedna je od najjačih kriminalnih grupa sa ovih prostora koja operiše u međunarodnom švercu više od 15 godina. Povezana je i sa mnogim ubistvima.

Vođe grupe su se smenjivale. Prvi je bio Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. godine.

Zatim je vođstvo preuzeo Mileta Miljanić zvani „Majk“, a njegova desna ruka postao je Zoran Jakšić, piše u policijskim beleškama koje poseduje KRIK.

Miljanić je u Italiji osuđen na sedam i po godina zatvora kada ga je tamošnja policija uhapsila jer je organizovao transport kokaina iz Urugvaja u Veneciju i prodaju 10 kilograma droge albanskom kriminalcu.

On je pobegao iz zatvora i otišao u Sjedinjene Američke Države, čije državljanstvo poseduje.

Ova grupa, prema policijskim podacima, stoji iza nekoliko poznatih ubistava 90-ih godina. Član grupe je bio i Željko Maksimović Maka, koji je optužen da je organizovao likvidaciju policijskog generala Boška Buhe.

Grupa je bila povezana i sa Branislavom Šaranovićem, čuvenim crnogorskim kriminalnim donom, koji je ubijen 2009. godine.

Korekcija: U originalnom tekstu bilo je netačno napisano da je Miljanić osuđen na 10 godina zatvora. On je osuđen na sedam i po godina zatvora. Greška je ispravljena.

Comments are closed.